Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Obama predstavil sériu opatrení na kontrolu zbraní

Americký prezident Barack Obama (vpravo) , vľavo Vľavo americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident navrhovanými opatreniami reagoval na streľbu v škole v Newtowne, kde prišlo o život 27 ľudí.

Washington 16. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes predstavil sériu opatrení na kontrolu zbraní v USA, vrátane požiadaviek na prísnejšie preverovanie kupujúcich a zákazu útočných pušiek vojenského charakteru.

V USA by mal byť zakázaný predaj útočných pušiek (poloautomatických a automatických zbraní) súkromným osobám, predávané zásobníky budú môcť mať najviac 10 nábojov.

Obama navrhovanými opatreniami reagoval na streľbu v škole v Newtowne, kde prišlo o život 27 ľudí. Avšak je otázne, či návrhy šéfa Bieleho domu nájdu podporu v Kongrese, uviedla tlačová agentúra DPA.

NRA do veľkej miery odmietla Obamove návrhy na kontrolu zbraní

Americká Národná asociácia držiteľov strelných zbraní (NRA) dnes do veľkej miery odmietla návrhy amerického prezidenta Baracka Obamu, zamerané na kontrolu zbraní v USA a zníženie násilia.

Podľa NRA, ktorá je vplyvnou lobistickou skupinou, boli návrhy útočením na strelné zbrane a postihnú len tých majiteľov zbraní, ktorí dodržiavajú zákony.

Vo vyhlásení asociácia uviedla, že bude na nadstraníckej báze spolupracovať s Kongresom, aby sa našlo reálne riešenie na ochranu amerických detí, ktoré sú najväčšou hodnotou krajiny.

"Útočiť na zbrane a ignorovať deti nie je riešením krízy, ktorej ako národ čelíme," vysvetlila NRA. Organizácia dodala, že Obamove návrhy postihnú len poctivých, zákony rešpektujúcich majiteľov zbraní a americké deti budú naďalej zraniteľné.

Obama predstavil sériu opatrení na kontrolu zbraní v USA, vrátane požiadaviek na prísnejšie preverovanie kupujúcich a zákazu útočných pušiek vojenského charakteru. Väčšinu návrhov musí odsúhlasiť Kongres.
Požadované preverovanie kriminálnej minulosti osôb, ktorí si chcú kúpiť zbraň, označil Biely dom za najdôležitejšiu jednotlivú vec, ktorá sa dá urobiť, aby sa zabránilo násiliu, páchanému so zbraňami a masovým streľbám.

Obchodníci so strelným zbraňami, ktorí majú federálnu licenciu, budú teraz musieť preveriť zákazníkov. Štúdie však odhadujú, že takmer 40 percent zbraní predajú súkromní predajcovia, ktorých sa táto požiadavka netýka.

Ďalším predloženým opatrením bolo obnovenie a posilnenie zákazu predaja útočných zbraní vojenského charakteru, ktorý platil v rokoch 1994-2004.

Podľa policajného prieskumu z roku 2010 hlásila - po uplynutí zákazu - viac ako tretina policajných oddelení nárast pri používaní útočných zbraní a zásobníkov s veľkou kapacitou. Obnovenie zákazu však môže byť zložité kvôli opozícii republikánov i niektorých demokratov v Kongrese, mieni Reuters.

Medzi návrhmi amerického prezidenta bol aj zákaz používania prierazných striel a ich poskytnutie komukoľvek inému než armáde a bezpečnostným zložkám USA.

Mali by sa tiež zvýšiť tresty za kšeftovanie so zbraňami obzvlášť predávajúcim bez licencie, alebo tým, ktorí nakupujú zbrane pre kriminálnikov.

Jednotlivé americké štáty by mali dostať jednorazové finančné granty, aby školské správy mohli vypracovať a zaviesť plány krízového manažmentu.

K Obamovým návrhom patrilo tiež poskytnutie financií na udržanie 15.000 policajtov priamo v uliciach, schválenie šéfa federálneho Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF). Inštitúcia nemá riaditeľa šesť rokov.

Okrem toho chce Obama poskytnúť 150 miliónov dolárov školským správam a justičným orgánom, aby mohli zabezpečiť školských psychológov, sociálnych pracovníkov či školských policajtov.

Až 750.000 mladých ľudí sa bude týkať program, ktorý umožní včaššie rozpoznanie duševných chorôb a odporučenie liečby. Vyškolení učitelia a ďalší dospelí tak budú môcť skôr identifikovať mladých ľudí, ktorí potrebujú pomoc.

Okrem opatrení, ktoré musí schváliť Kongres, Obama bezprostredne po svojom vystúpení v Bielom dome podpísal 23 prezidentských dekrétov, ktoré pomôžu školám, justičným orgánom a zdravotníkom, aby mohli robiť kroky proti násiliu.

Americký prezident však pripustil, že najdôraznejšie a najefektívnejšie kroky musia urobiť zákonodarcovia. Dodal, že "Kongres musí konať" a musí konať rýchlo a on osobne preto urobí všetko, uviedla AP.