Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Obama chystá zásadný prejav, chce pristrihnúť krídla americkým boháčom

Americký prezident Barack Obama počas prejavu o stave krajiny, 28. januára 2014. V pozadí viceprezident Joe Biden (vľavo) a hovorca Snemovne reprezentantov John Boehner Foto: TASR/AP

Daňová a imigračná reforma, prejavy extrémizmu, či zahraničná politika a otázky kybernetickej bezpečnosti. Aj to budú pravdepodobne niektoré z tém prejavu o stave krajiny amerického prezidenta.

Bratislava 20. januára (Teraz.sk) - Americký prezident Barack Obama sa v utorok večer o deviatej miestneho času vo Washingtone prihovorí občanom USA v tradičnom prejave o stave krajiny. Táto výročná správa bude pre neho už šiesta v poradí a zároveň predposledná, v ktorej uvedie svoje priority a iniciatívu na ďalší rok. Vyplýva to z informácií, ktoré na oficiálnej stránke zverejnila administratíva prezidenta.

Napriek tomu, že obsah prejavu nebýva do poslednej chvíle úplne známy, Biely dom už priebežne o niektorých témach informoval. Obama v posledných týždňoch tiež navštívil niekoľko amerických miest, kde zopár z hlavných téz prezentoval.



Daňová reforma

Ekonomická situácia strednej triedy, a teda najmä daňová reforma, by mala byť jednou z najdôležitejších tém prejavu. S cieľom zúženia sociálnych rozdielov a podpory školstva by chcel Obama zvýšiť dane pre bohatých. Na presadenie tohto cieľa má však prezident menšie šance, keďže kontrolu nad obomi komorami majú odnedávna v parlamente republikáni.

Obchod

Obama sa v prejave dotkne aj témy medzinárodných dohôd, píše portál yahoo.com. Predpokladá, že sa to bude týkať najmä transpacifického partnerstva s ázijskými krajinami či Transatlantickej dohody USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP). V rámci tejto témy je pre Biely dom dôležitý zákon na podporu obchodu, ktorý vedie k rýchlejšiemu uzatváraniu medzinárodných zmlúv. Kongres vďaka nemu nemá právo blokovať či umelo predlžovať schválenie danej zmluvy.

Imigračná reforma

Otázka ilegálnych imigrantov je už niekoľko rokov témou prejavu o stave krajiny, na základe doterajších vyjadrení Bieleho domu tomu nebude inak ani tento rok.

Kybernetická bezpečnosť

Presadenie zákonov v Kongrese, ktoré posilňujú americkú kybernetickú bezpečnosť. Podľa analytikov je táto téma pre Biely dom dôležitá najmä po niekoľkých hackerských útokoch na spoločnosti či vládne inštitúcie.



Zahraničná politika

Americký prezident vo svojom prejave zdôrazní potrebu zlepšenia vzťahov USA a Kuby a zatlačí na Kongres, aby na ostrove zrušil embargo. Uvádza to vo svojich predpokladoch politický portál politico.com. Podľa neho Obama neobíde ani Iránsky jadrový program.

Guantanámo

Prezident pravdepodobne obnoví svoju výzvu na zatvorenie väznice na základni v kubánskom zálive Guantánamo. Táto téma bola výrazná už počas Obamovej prezidentskej kampane v roku 2008. Informoval analytický portál politico.com.

Extrémizmus

Na základe útokov, ktoré sa nedávno udiali v Paríži, je podľa portálu yahoo.com pravdepodobné, že sa vo svojom prejave Obama nevyhne ani téme extrémizmu a jeho násilným prejavom.

Prečítajte si aj:
V roku 2016 bude majetok 1% najbohatších ľudí vyšší ako zvyšných 99 %
Obama bude vetovať nové iránske sankcie, ak ich Kongres schváli
USA podali pre dekréty o prisťahovalcoch žalobu na Baracka Obamu
Obama a Cameron chcú spoločne bojovať proti domácemu terorizmu

Predošlé prejavy o stave krajiny:
2014: Obama predniesol výročnú správu o stave únie
2013: Prezident Obama sa v prejave o stave Únie sústredil najmä na ekonomiku