Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Obama pricestoval na dvojdňovú návštevu Argentíny

Americký prezident Barack Obama pricestoval v noci nadnes na dvojdňovú návštevu Argentíny Foto: TASR/AP

Proti Obamovej návšteve v Argentíne plánujú protestovať stúpenci tamojších ľavicových strán, ktoré vystupujú proti zbližovaniu s Washingtonom.

Buenos Aires 23. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama pricestoval v noci nadnes na dvojdňovú návštevu Argentíny, počas ktorej chce "reštartovať" diplomatické vzťahy po rokoch úradovania ľavicovej prezidentky Cristiny Fernándezovej. Tú vlani v decembri vystriedal nový stredopravý prezident Mauricio Macri.

"Prezident Macri si uvedomuje, že sme v novej ére (vzťahov) a že sa musíme pozerať do budúcnosti," povedal Obama pred príletom do Buenos Aires.

Počas osemročnej vlády exprezidentky Fernándezovej, ktorá sa orientovala na spoluprácu s blokom latinskoamerických ľavicových krajín, ale aj s Iránom a Čínou, vzťahy medzi USA a Argentínou ochladli.

Nový, propodnikateľsky naladený prezident Macri v priebehu prvých 100 dní vo funkcií realizoval sériu liberálnych ekonomických reforiem s cieľom prilákať zahraničných investorov. Argentína však napriek tomu zápasí s vysokou infláciou a deficitom. Spojené štáty ponúkli Macriho administratíve pomoc pri oživení ekonomiky a spolu s Obamom do Buenos Aires pricestovala aj početná delegácia podnikateľov.

Posledná návšteva amerického prezidenta v Argentíne sa uskutočnila v roku 2005, keď do Buenos Aires pricestoval Obamov predchodca v Bielom dome George W. Bush.

Proti Obamovej návšteve v Argentíne plánujú protestovať stúpenci tamojších ľavicových strán, ktoré vystupujú proti zbližovaniu s Washingtonom.

Emócie vyvolávaj aj fakt, že Obamova cesta sa uskutočňuje na 40. výročie prevratu, ktorým sa v Argentíne ujala moci pravicová vojenská junta, spočiatku podporovaná aj Spojenými štátmi. Vojenský režim spustil krvavé politické represie, tzv. špinavú vojnu, ktorá si vyžiadala tisíce obetí.