Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obama sa teší na život radového Američana, chce sa poriadne vyspať

Barack Obama. Foto: TASR/AP

Dodal, že jeho manželka Michelle nikdy nebola rada v centre pozornosti médií. Bolo pre ňu cťou slúžiť ako prvá dáma Spojených štátov, ale určite to nebolo to, čo by bola rada robila, uviedol .

Washington 17. januára (TASR) - Barack Obama sa vo svojom zrejme poslednom televíznom interview vo funkcii prezidenta USA hovoril aj o svojich osobných či rodinných plánoch.

V rozhovore pre reláciu 60 Minutes, vysielanú televíziou CBS, Obama uviedol, že jeho dve dcéry sú pripravené odísť z Bieleho domu, kde v podstate vyrastali, a tešia sa na nový život.

Dodal, že jeho manželka Michelle nikdy nebola rada v centre pozornosti médií. "Bolo pre ňu cťou slúžiť ako prvá dáma (Spojených štátov), ale určite to nebolo to, čo by bola rada robila. Nikdy si nezvykla na to, že je sledovaná zo všetkých strán," vysvetlil prezident s tým, že jeho rodina si z Bieleho domu odnáša množstvo pekných spomienok. "Tu sme sa zoznámili s niektorými našimi najlepšími priateľmi. Boli to veľkolepé chvíle, ktoré sa len tak ľahko nezopakujú," dodal.

Pokiaľ ide o osobné plány, Obama chce zabudnúť na všetky povinnosti a v prvom rade sa poriadne vyspať. Vyhlásil, že 21. januára si "určite nenastavím budík. O tom som pevne presvedčený". Dodal, že nejaký čas by sa rád venoval menej dôležitým záležitostiam, ale určite aj úvahám o tom, čo za osem rokov pôsobenia v Bielom dome dokázal, pretože "nemal dostatok príležitostí na premyslenie a spracovanie toho všetkého".

V rozhovore pre CBS Obama uviedol, že má v pláne vychutnať si čas so svojou rodinou. Vysvetlil, že veľa času chce stráviť s manželkou Michelle. "Viete, máme čo doháňať. Obaja sme boli zaneprázdnení," uviedol na margo náročnosti postov, ktoré zastávali.

Vyhlásil tiež, že nemieni zostať sedieť za písacím stolom - chcel by sa vrátiť k učeniu na univerzite. Obama totiž v rokoch 1992-2004 učil právo na univerzite v Chicagu.

Podľa denníka New York Times bývalí študenti označili Obamu za charizmatického prednášajúceho provokujúceho k diskusiám. Podľa ich názoru bude Obama vítaný kdekoľvek, kde sa rozhodne vyučovať. Samotný Obama je svojimi vyhliadkami do budúcnosti tiež nadšený, lebo v rozhovore pre CBS povedal, že sa teší na príležitostné učenie. "Bavilo ma to," zdôraznil.

Do svojho rodiska Chicaga sa však Obama zatiaľ nevracia. Obamovci sa z Bieleho domu sťahujú do vily v jednej z prestížnych štvrtí Washingtonu, kde zostanú zrejme až kým mladšia z dcér Sasha neskončí strednú školu. Staršia dcéra Malia začne od budúceho akademického roku študovať na Harvardovej univerzite v štáte Massachusetts.