Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obama sa v Berlíne zúčastní na zhromaždení k výročiu reformácie

Barack Obama. Foto: TASR/AP

Podobné podujatia sa pri príležitosti 500. výročia reformácie uskutočnia počas tohto roku nielen v Nemecku, ale aj ďalších krajinách Európy.

Berlín 11. apríla (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama pricestuje koncom mája do Berlína, aby sa tam zúčastnil na slávnostných podujatiach venovaných 500. výročiu reformácie. S odvolaním sa na zdroje v cirkvi o tom dnes napísal nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Obamova návšteva sa uskutoční v dňoch 24.-28. mája. Obama, ktorý je protestantského vierovyznania, sa počas svojej návštevy v Nemecku nielen zúčastní na pripravovaných podujatiach, ale vystúpi aj s prejavom. Prednesie ho v záverečný deň zhromaždenia protestantskej cirkvi v Nemecku, ktoré sa za účasti laických členov cirkvi koná každé dva roky. Tento rok sa jeho dejiskom okrem Berlína stalo aj mesto Wittenberg, kde zakladateľ reformácie a kazateľ Martin Luther pred 500 rokmi zverejnil svojich 95 téz.

Podobné podujatia sa pri príležitosti 500. výročia reformácie uskutočnia počas tohto roku nielen v Nemecku, ale aj ďalších krajinách Európy.

Obama v roku 2008 ešte ako senátor predniesol v Berlíne prejav, ktorý bol súčasťou jeho predvolebnej kampane. Do parku Tiergarten si ho vtedy prišlo vypočuť 200.000 ľudí. Ako prezident USA navštívil Obama Nemecko šesťkrát.