Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obama si v Arlingtone uctil pamiatku padlých amerických vojakov

Barack Obama na Arlingtonskom cintoríne. Foto: TASR/AP

Urobil tak na deň pamiatky padlých vojakov, ktorý sa v USA oslavuje každoročne posledný májový pondelok.


Arlington 25. mája (TASR) - Prezident USA Barack Obama si dnes uctil pamiatku všetkých amerických vojakov, ktorí prišli o život počas výkonu služby. Urobil tak na deň pamiatky padlých vojakov (Memorial Day), ktorý sa v USA oslavuje každoročne posledný májový pondelok.

Obama v príhovore na Arlingtonskom národnom cintoríne neďaleko Washingtonu zdôraznil, že dnešný Memorial Day je prvým od vlaňajšieho ukončenia americkej bojovej misie v Afganistane, uviedla agentúra Reuters.

"Pre mnohých z nás má tento Deň spomienky výnimočný význam ... Dnes si ho po prvý raz po 14 rokoch pripomíname v čase, keď sa Spojené štáty neangažujú v pozemnej ofenzíve väčšieho rozsahu," vyhlásil Obama pred približne 5000 ľuďmi zhromaždenými na cintoríne.

Obama počas svojej vlády stiahol americké pozemné jednotky z Iraku aj prevažnú väčšinu vojakov z Afganistanu a v oboch krajinách sa angažujú už len pri výcviku vojakov a iných úlohách nebojového charakteru.

Spojené štáty však od vlaňajšieho leta vedú leteckú kampaň voči extrémistickej organizácií Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Obama pritom odmieta úvahy o možnosti spustenia pozemnej operácie voči IS.