Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Obama predniesol svoj posledný prejav, USA vraj zničia Islamský štát

Prezident USA Barack Obama predniesol v Kongrese svoj posledný prejav. Foto: TASR/AP

Prezident USA Barack Obama predniesol dnes v Kongrese svoj posledný prejav o stave Únie. Ponúkame vám výber dôležitých tém.

Washington 13. januára (TASR) - Prezident USA Barack Obama predniesol dnes v Kongrese svoj posledný prejav o stave Únie. Začal žartom, keď prisľúbil, že tento jeho prejav bude kratší, a zožal potlesk. V prejave si dovolil povedať niekoľko štipľavých poznámok na adresu republikánskych prezidentských kandidátov, napísala tlačová agentúra AP.

USA budú militantov Islamského štátu prenasledovať a zničia ho

Obama uviedol, že svet sa pozerá na Spojené štáty, ako budú riešiť hrozby na Blízkom východe a v iných častiach planéty. Vyhlásil, že reakciou USA musí byť čosi viac než výzvy "na kobercové bombardovanie civilistov". Prezident dodal, že tie síce dobre vyznejú v televízii, ale neobstoja v skúške na svetovej scéne.

Jeho poznámky boli namierené na republikánskych kandidátov vrátane Teda Cruza, ktorý vyhlásil, že by podnikol kobercové bombardovanie militantnej organizácie Islamský štát. Donald Trump sa vyjadril podobne bombasticky.

Obama v príhovore tiež obvinil kritikov, že nahrávajú Islamskému štátu (IS), keď prirovnávajú boj proti tejto militantnej skupine k tretej svetovej vojne. Celkovo sa však Obama snažil predstaviť optimistickú víziu o budúcnosti Ameriky, napísala tlačová agentúra Reuters.



Obama povedal, že je klamstvom tvrdiť, že Spojené štáty zažívajú ekonomický úpadok alebo sa stávajú slabším hráčom na medzinárodnej scéne. Túto rétoriku používajú republikánski prezidentskí kandidáti, ktorí sa ho snažia vo voľbách 8. novembra vystriedať.

"Davy bojovníkov na pickupoch a vyšinuté duše plánujúce útoky v bytoch či garážach predstavujú nesmierne nebezpečenstvo pre civilistov a treba ich zastaviť. Ale neohrozia existenciu nášho národa," uviedol Obama.

Podľa Obamu Islamský štát tvoria zabijaci, fanatici a vyšinuté duše. Zopakoval svoj výrok, že USA ich budú prenasledovať a zničia ich.

“That’s the America I know. That’s the country we love. Clear-eyed. Big-hearted. Undaunted by challenge. Optimistic that unarmed truth and unconditional love will have the final word. That’s what makes me so hopeful about our future. I believe in change because I believe in you, the American people. And that’s why I stand here as confident as I have ever been that the State of our Union is strong.” —President Obama. Watch the full video of his final State of the Union address. go.wh.gov/SOTU #SOTU

Posted by The White House on Tuesday, January 12, 2016


USA podľa Obamu nezavrhnú svojich životne dôležitých moslimských spojencov v mene boja proti IS a nebudú ani opakovať lož Islamského štátu, že je predstaviteľom jedného z najrozšírenejších náboženstiev na svete, islamu.

Prezident tak výrokmi odmietol republikánsku kritiku svojej stratégie voči Islamskému štátu - a aj kritiku favorita medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi Trumpa, ktorý vyzval na dočasný zákaz vstupu moslimov na územie Spojených štátov.

Prejav Obamu bol jednou z jeho posledných šancí prilákať pozornosť miliónov Američanov pred novembrovými voľbami nového prezidenta, ktorý nastúpi do Bieleho domu na budúci rok v januári.

Obama spomenul v prejave prvýkrát aj chytenie líbyjského militanta obvineného z útokov z roku 2012, pri ktorých zahynuli v Benghází štyria Američania vrátane veľvyslanca. Uväznenie Ahmada Abú Chattalu je podľa Obamu dôkazom, aké odhodlané sú Spojené štáty v boji proti teroristom.

Šéf Bieleho domu ďalej povedal, že ak chce Kongres skutočne vyhrať vojnu proti Islamskému štátu, mal by schváliť rezolúciu s novými právomocami pre boj s terorizmom.

Obama v poslednom prejave o stave Únie povedal, že IS zistí - či už s pomocou Kongresu alebo bez jeho pomoci - že ak pôjde po krku Američanom, Američania pôjdu po krku militantom z IS. Obama dodal, že to možno bude trvať určitý čas, ale USA majú dobrú pamäť a neobmedzený dosah.

Americký prezident povedal, že al-Káida aj IS predstavujú pre Američanov "priamu hrozbu". Upozornil však, že USA sa nemôžu snažiť vybudovať nanovo každú krajinu, ktorá je v kríze. "Je to návod na maléry a umieranie Američanov," vyhlásil.

Prezident sa venoval aj téme globálneho otepľovania

Obama vyhlásil, že tí, čo sa pokúšajú spochybniť zistenia vedy o klimatických zmenách, skončia ako "veľmi osamelí" ľudia.

Obama zdôrazňoval v prejave svoje snahy v boji proti globálnemu otepľovaniu. Podľa neho tí, čo o ňom pochybujú, nakoniec zostanú sami - proti armáde, väčšine firiem, väčšine Američanov a takmer všetkým vedcom. Prezident dodal, že 200 štátov po celom svete sa zhodlo, že klimatické zmeny sú problémom, ktorý treba riešiť. Zmienil sa o významnej globálnej klimatickej dohode, ktorú USA a ďalšie krajiny dosiahli vlani v decembri v Paríži.

Obama uviedol, že investovanie do riešení problémov súvisiacich so zmenami klímy je aj šancou pre americké firmy vyrábať "energiu budúcnosti". A spomenul technológie pre veterné a solárne elektrárne.

Prezident USA Barack Obama predniesol v Kongrese svoj posledný prejav.
Foto: TASR/AP


Obamov pokus o zblíženie

Barack Obama v dnešnom prejave o stave Únie urobil pokus o zblíženie s novým, republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom, keď vyzdvihol záujem republikánov o boj s chudobou.

Obama povedal, že víta "serióznu diskusiu o stratégiách, ktoré môžeme všetci podporiť, napríklad návrh rozšíriť zníženie daní aj na tých zamestnancov s nízkymi príjmami, ktorí sú bezdetní".

Prezident však poznamenal, že je mnoho ďalších oblastí, kde nájsť dohodu medzi republikánmi a demokratmi je ťažšie. Dodal, že k takýmto oblastiam patrí i to, akú úlohu má hrať vláda pri zabezpečovaní, že systém bude fungovať aj v prospech obyčajných Američanov, nielen tých bohatých.

Americký prezident chce zachrániť Ameriku od rakoviny

Americký prezident Barack Obama zahrnul dnes do svojho posledného prejavu o stave Únie jedno nové oznámenie. Vyhlásil, že poveril viceprezidenta Joea Bidena misiou zrýchliť výskum zameraný na liečbu rakoviny.

"V mene milovaných, ktorých sme stratili, v mene príbuzných, ktorých ešte môžeme zachrániť, zmeňme Ameriku na krajinu, ktorá raz a navždy dokáže vyliečiť všetkých z rakoviny," povedal podľa agentúry DPA šéf Bieleho domu.

Biden, ktorého syn zomrel vlani na rakovinu mozgu, pracoval minulý mesiac s Kongresom na tom, aby mohli vedci dostať štedré financie na výskum. Odborníci v Národných ústavoch zdravia "dostali na výskum liečby rakoviny tie najväčšie zdroje za posledné desaťročie", oznámil Biden výsledok spolupráce s kongresmanmi.

Hello, Facebook! In just a few hours, I'm heading to the Capitol to give my final State of the Union address. But before I do, I want to share a few thoughts with you.

Posted by President Obama on Tuesday, January 12, 2016


Obama: Boj proti Islamskému štátu nie je treťou svetovou vojnou

V príhovore obvinil kritikov, že nahrávajú Islamskému štátu (IS), keď prirovnávajú boj proti tejto militantnej skupine k tretej svetovej vojne. Celkovo sa však Obama snažil prestaviť optimistickú víziu o budúcnosti Ameriky, napísala tlačová agentúra Reuters.

Obama povedal, že je klamstvom tvrdiť, že Spojené štáty zažívajú ekonomický úpadok alebo sa stávajú slabším hráčom na medzinárodnej scéne. Túto rétoriku používajú republikánski prezidentskí kandidáti, ktorí sa ho snažia vo voľbách 8. novembra vystriedať.

"Davy bojovníkov na pickupoch a vyšinuté duše plánujúce útoky v bytoch či garážach predstavujú nesmierne nebezpečenstvo pre civilistov a treba ich zastaviť. Ale neohrozia existenciu nášho národa," uviedol Obama.

USA podľa Obamu nezavrhnú svojich životne dôležitých spojencov v mene boja proti IS a nebudú ani opakovať lož Islamského štátu, že je predstaviteľom jedného z najrozšírenejších náboženstiev na svete.

Prezident tak výrokmi odmietol republikánsku kritiku svojej stratégie voči Islamskému štátu - a aj kritiku favorita medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi, Donalda Trumpa, ktorý vyzval na dočasný zákaz vstupu moslimov na územie Spojených štátov.




Obamove výzvy ukázali, aký polarizovaný je Washington

Obama sa snažil jasne určiť svoj hlavný úspech - poukázal na ekonomický vzostup, dosiahnutý počas jeho pôsobenia v prezidentskom úrade. Spomenul aj najdlhšie obdobie rastu zamestnanosti v súkromnom sektore. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Každý, kto tvrdí, že americká ekonomika je v úpadku, šíri klamstvo," povedal Obama a na mysli mal republikánskych prezidentských kandidátov, ktorí sa ho snažia v Bielom dome po dvoch funkčných obdobiach vystriedať. V USA sú prezidentské voľby naplánované na november.

Obama v poslednom prejave zdôraznil, že zákonodarcovia musia riešiť veľké problémy bez ohľadu na to, kto sa stane budúcim prezidentom. Ide napríklad o to, ako poskytnúť ekonomickú príležitosť každému Američanovi, ako zaistiť, aby technológie pracovali v prospech ľudí a aby boli Spojené štáty bezpečné, alebo ako zlepšiť politickú klímu.

Prezident Obama vyzval vo svojom poslednom prejave o stave Únie, aby sa napravil nefungujúci prisťahovalecký systém, aby boli deti ochraňované pred násilím páchaným strelnými zbraňami a aby sa zvýšila minimálna mzda.

Tieto výzvy ukázali, aký polarizovaný je Washington. Demokrati totiž jeho slovám nadšene aplaudovali a jasali, ale republikáni zostali pokojne sedieť v kreslách, niektorí ani nezatlieskali.

Keď však Obama chválil ozbrojené sily, všetci vstali a nadšene skandovali.

Prvá dáma Michelle Obamová bola v Kongrese takisto prítomná. Jej oblečenie slnečnej žltej farby a bez rukávov odrážalo rovnaký optimizmus, s akým sa celkovo Obama prihováral Kongresu a verejnosti. Vedľa Obamovej však bolo prázdne sedadlo - symbolizovalo všetky obete, zabité v USA strelnými zbraňami.

Obama vyhlásil, že 50 rokov izolovania Kuby nepomohlo presadiť v krajine demokraciu

Americký prezident Barack Obama vo svojom poslednom prejave o stave Únie apeloval na kongresmanov, že je čas uznať, že studená vojna sa skončila, a zrušiť obchodné embargo uvalené na Kubu.

Obama vyhlásil, že 50 rokov izolovania Kuby nepomohlo presadiť v krajine demokraciu.

Podľa Obamu zrušenie embarga pomôže posilniť vedúce postavenie a dôveryhodnosť Spojených štátov na západnej pologuli.

Obama a kubánsky prezident Raúl Castro v decembri 2014 oznámili, že začnú pracovať na normalizácii vzťahov.

Tento krok viedol k znovuotvoreniu veľvyslanectiev v hlavných mestách oboch krajín, pripomenula tlačová agentúra AP.

Obama pochválil svoju administratívu za obnovenie vzťahov, ale zdôraznil, že treba urobiť ešte viac.

Verím v zmenu USA, lebo verím vo vás, vyhlásil Obama na záver prejavu

Prezident USA Barack Obama uzavrel svoj posledný prejav o stave Únie energickým vyhlásením, že verí v budúcnosť Spojených štátov.

"Verím v zmenu, pretože verím vo vás," vyhlásil Obama a vyslúžil si ovácie postojačky. "Preto tu stojím s toľkou dôverou, ako ešte nikdy, lebo naša Únia je zdatná." Obama si počas prejavu vyslúžil standing ovation približne desaťkrát, ale iba málo ich bolo v oboch politických táboroch.