Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Obama: Trumpovo pochlebovanie Putinovi nemá obdobu

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký prezident Barack Obama sa rozprávajú na summite skupiny G20 vo východočínskom meste Chang-čou v pondelok 5. septembra 2016. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Americký prezident sa podľa vlastných slov snažil nájsť konštruktívnu cestu k spolupráci s Putinom, čo však sťažila ruská agresia v Gruzínsku či na Ukrajine.


Washington 18. októbra (TASR) - Pochvalné vyjadrenia amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina sú podľa terajšieho šéfa Bieleho domu "bezprecedentným" javom v americkej politike a vymykajú sa hodnotám, ktoré dlhodobo zastáva politické vedenie v USA. Barack Obama dnes vyjadril znepokojenie aj z toho, ako mnohí spolustraníci tohto republikánskeho uchádzača o prezidentské kreslo preberajú jeho postoje k Rusku, informovali svetové agentúry AP a DPA.

Zatiaľ čo samotný Trump dokáže podľa Obamu už len ťažko niečím prekvapiť, pre dosluhujúceho prezidenta je "oveľa prekvapujúcejšie a znepokojivejšie", že sa k nemu pridávajú aj mnohí členovia Republikánskej strany, ktorí boli doteraz voči Rusku naladení mimoriadne nepriateľsky.

"Je to úplná otočka. Budete sa ich musieť na to spýtať, aby to vysvetlili," povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Matteom Renzim, ktorého privítal v Bielom dome.

Americký prezident sa podľa vlastných slov snažil nájsť konštruktívnu cestu k spolupráci s Putinom, čo však sťažila ruská agresia v Gruzínsku či na Ukrajine. Za obzvlášť problematický označil prístup ruského lídra k Sýrii. "Namiesto toho, aby s nami spolupracoval, zvýšil svoju podporu sýrskemu (vládnemu) režimu," vyčítal Obama svojmu ruskému náprotivku.

Trump sa počas svojej predvolebnej kampane opakovane vyjadril pochvalne o šéfovi Kremľa a najnovšie dokonca vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia by chcel ísť Putina navštíviť do Moskvy, a to pokiaľ možno ešte nástupom do funkcie v januári 2017.