Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obama kritizuje uchádzačov o nominácie: Hádky ako na školskom dvore

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký prezident vyzval uchádzačov o nominácie do volieb na konštruktívnosť.

Washington 13. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval uchádzačov o stranícku nomináciu do volieb prezidenta USA, aby v debatách prestali so vzájomnými urážkami a "s hádkami ako na školskom dvore".

Podľa Obamovho názoru by sa kandidáti mali sústrediť skôr na spôsoby, ako dosiahnuť, aby Amerika na tom bola ešte lepšie, nie "na urážky, škriepky ako na školskom dvore, ani rozdeľovanie podľa rasy či vierovyznania a určite nie na násilie voči iným Američanom". Obama to uviedol v noci nadnes vo svojom prejave na večeri pre donorov Demokratickej strany v štáte Texas.

Hillary Clintonová, ktorá má v tábore demokratov najsilnejšiu pozíciu medzi uchádzačmi o prezidentskú nomináciu, označila v noci nadnes svojho potenciálneho vyzývateľa za republikánov, Donalda Trumpa, za "politického pyromana" a kritizovala ho za jeho často prehnané výroky.

"Ak sa hráte s ohňom, môžete spôsobiť nekontrolovateľný požiar. To sa nevolá vládnutie, ale politická pyrománia," vyhlásila Clintonová podľa agentúry DPA.

Ďalší z demokratických nominantov, John Kasich, obvinil Trumpa, že sa zahráva so strachom obyvateľstva. Dôsledkom toho je "jedovatá klíma, ktorá jeho (Trumpových) prívržencov a tých, ktorým ide o konfrontáciu, spája v boji" proti sebe.

Trump, ktorého predvolebné stretnutia sú čoraz častejšie dejiskom fyzických potýčok medzi jeho sympatizantmi a odporcami, očakáva, že sa mu v najbližších primárkach podarí získať dostatočný náskok pred svojimi súpermi z tábora republikánov a stane sa tak republikánskym kandidátom vo voľbách prezidenta USA.