Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obama udelil Medailu cti členovi elitného komanda Navy SEALs

Prezident USA Barack Obama udeľuje najvyššie vojenské vyznamenanie príslušníkovi elitného komanda Navy SEALs Foto: TASR/AP

Edward Byers sa v roku 2012 zúčastnil na zásahu v Afganistane, počas ktorého bol z rúk Talibanu oslobodený americký humanitárny pracovník Dilip Joseph.

Washington 29. februára (TASR) - Prezident USA Barack Obama udelil dnes najvyššie vojenské vyznamenanie príslušníkovi elitného komanda Navy SEALs, ktorý sa podieľal na záchrane amerického rukojemníka v Afganistane.

Takzvanú Medailu cti (Medal of Honor) si na ceremónii v Bielom dome prevzal 36-ročný Edward Byers, člen povestného tímu 6 Navy SEALs, vojenského útvaru špeciálnych síl námorníctva USA.

Edward Byers sa v roku 2012 zúčastnil na zásahu v Afganistane, počas ktorého bol z rúk Talibanu oslobodený americký humanitárny pracovník Dilip Joseph.

Napriek streľbe Byers vnikol do miestnosti, kde zadržiavali rukojemníka, zabil dvoch nepriateľských bojovníkov a tretieho eliminoval. Počas toho neustále chránil rukojemníka vlastným telom a následne poskytol prvú pomoc zranenému kolegovi.

Byers dnes dostal prestížnu Medailu cti ako prvý žijúci a aktívne slúžiaci príslušník námorníctva USA po štyroch desaťročiach. Šiesty tím Navy SEALs sa podieľal aj na operácii v máji 2011, pri ktorej zahynul vtedajší vodca al-Káidy Usáma bin Ládin.

Prezident Obama označil oceneného Byersa za "dokonalého tichého profesionála", ktorý by bol určite radšej niekde inde, než na ceremónii v Bielom dome. Podľa Obamu však americká verejnosť potrebuje spoznať aj takýto výnimočný typ vojakov, ktorí často "vykonávajú svoju službu v tieni".