Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obama udelil výnimky zo zákona o detských vojakoch siedmim krajinám

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP U.S.

Udelenie výnimiek sklamalo tých, ktorí tvrdia, že Obamova vláda nepovažovala obmedzenie využívania detí v boji za poprednú prioritu.

Džuba 7. októbra (TASR) - Prezident USA Barack Obama udelil dnes nepokojnému Južnému Sudánu a ďalším šiestim krajinám, ktoré využívali detských vojakov, výnimky, vďaka ktorým budú naďalej dostávať americkú vojenskú pomoc. Udelenie výnimiek sklamalo tých, ktorí tvrdia, že Obamova vláda nepovažovala obmedzenie využívania detí v boji za poprednú prioritu, informovala tlačová agentúra AP.

Vzhľadom na výnimky sa uvedených krajín nebudú týkať časti amerického Zákona o prevencii detských vojakov (CSPA) z roku 2008, ktorý blokuje poskytovanie niektorých foriem vojenskej pomoci.

Výnimku okrem Južného Sudánu dostali Irak, Kongo, Mjanmarsko, Nigéria, Rwanda a Somálsko.

Využívanie detských vojakov je rozšírené v Južnom Sudáne, kde koncom roka 2013 vzplanula občianska vojna a boje tam pokračujú napriek mierovej dohode. Podľa vyjadrenia OSN tam bolo za vojakov naverbovaných asi 16.000 detí.

Bližšie nešpecifikovaná hovorkyňa americkej vlády sa podľa agentúry AP vyjadrila, že USA môžu využiť možnosť poskytnutia výnimky ako stimul pre reformu.