Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obama: USA budú pokračovať v boji proti globálnemu otepľovaniu

Bývalý americký prezident Barack Obama reční na konferencii o bezpečnosti potravín Seeds&Chips - Global Food Innovation 9. mája 2017 v Miláne. Foto: TASR/AP

Barack Obama to dnes povedal v talianskom Miláne na konferencii o bezpečnosti potravín.

Rím 9. mája (TASR) - Spojené štáty budú aj počas administratívy prezidenta Donalda Trumpa pokračovať v boji proti globálnemu otepľovaniu. Na konferencii o bezpečnosti potravín to dnes v talianskom Miláne povedal Trumpov predchodca v Bielom dome Barack Obama.

"Očividne má súčasná administratíva iný prístup k energetickej politike ako tá predchádzajúca." Je možné, že za Trumpa "sa niektoré kroky" proti klimatickej zmene budú vykonávať "pomalšie", povedal Obama. Vyjadril však presvedčenie, že Spojené štáty budú v tejto oblasti aj naďalej pokračovať "tým správnym smerom".

Podľa Obamu je toto smerovanie dôsledkom "rozhodnutia súkromného sektora, že naša budúcnosť je spojená s čistejšou energiou a investície šetrné k podnebiu sú už neoddeliteľnou súčasťou ekonomiky".

V dekréte vydanom koncom marca vyzval Trump na revíziu Obamovho Plánu pre čistú energiu, zameraného na zníženie emisií skleníkových plynov vznikajúcich pri výrobe elektrickej energie do roku 2030 o 32 percent v porovnaní s rokom 2005.

Dekrétom tiež Trump zrušil moratórium na ťažbu uhlia na federálnych územiach, vyzval na prehodnotenie opatrení obmedzujúcich hydraulické štiepenie horniny pri ťažbe plynu (frakovanie), ako aj množstvo metánových emisií vznikajúcich pri produkcii ropy a plynu.