Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Obama: Paríž dal signál, že svet je oddaný nízkouhlíkovej budúcnosti

Na archívnej snímke Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký prezident vyhlásil, že je nová klimatická dohoda je tou najlepšou šancou, ktorá pomôže zachrániť planétu pred dôsledkami globálnych klimatických zmien.

Washington 13. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes privítal dohodu, ktorá vzišla z Konferencie OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži, ako silnú a historickú. Vyhlásil, že je tou najlepšou šancou, ktorá pomôže zachrániť planétu pred dôsledkami globálnych klimatických zmien.



Dodal, že parížska zmluva dokazuje, čo všetko svet môže dosiahnuť spoločnými silami. Okrem toho parížsky pakt podľa Obamu vysiela signál, že svet je oddaný "nízkouhlíkovej budúcnosti".

Obama priznal, že žiadna zmluva nie je dokonalá, a nie je ňou teda ani dokument schválený na záver dva týždne trvajúcich rokovaní COP21 v Le Bourget pri Paríži. Upozornil však, že "táto zmluva predstavuje tú najlepšiu šancu na záchranu planéty, akú sme dostali".

Zdôraznil, že americký ľud môže byť hrdý, pretože historická dohoda bola v Paríži dosiahnutá aj vďaka líderstvu Spojených štátov. "Za uplynulých sedem rokov sme zmenili Spojené štáty na globálneho lídra v boji proti klimatických zmenám," pripomenul Obama.