Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obama absolvoval videokonferenciu s jadrovými vyjednávačmi

Americký prezident Barack Obama, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Vyjednávači sa na lausannských rokovaniach už týždeň snažia dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom.

Washington 1. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes prostredníctvom telemostu absolvoval videokonferenciu s členmi americkej bezpečnostnej delegácie, ktorá sa vo švajčiarskom meste Lausanne v rámci skupiny západných mocností P5+1 zúčastňuje na rokovaniach o predbežnej jadrovej dohode s Iránom.

Obama dostal od svojho tímu aktuálne informácie o vývoji rokovaní, uviedol bez uvedenia bližších detailov Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Vyjednávači sa na lausannských rokovaniach už týždeň snažia dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom o ukončení 12 rokov trvajúcej patovej situácie medzi Teheránom a Západom. Konečný termín na podpísanie dlhodobej zmluvy je 30. jún tohto roka.

Táto podrobnejšia zmluva by mohla viesť k normalizácii vzťahov medzi USA a Iránom, ktoré stoja v rozličných blízkovýchodných konfliktoch na protichodných stranách.

Podľa nemenovaného západného diplomata zostávajú v poslednej fáze intenzívneho rokovania s Iránom tri sporné body - doba platnosti prípadnej dohody, odvolanie sankcií OSN a ich obnovenie v prípade, že Teherán dohodu nedodrží.