Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Obama v Hanoji načrtol sľubnú budúcnosť americko-vietnamských vzťahov

Americký prezident Barack Obama reaguje po jeho prejave v Národnom konvenčnom centre v Hanoji 24. mája 2016. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu sa však vo svojej reči vyhol priamej kritike Vietnamu ohľadne dodržiavania ľudských práv.

Hanoj 24. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama počas dnešného prejavu vo Vietname načrtol nádejnú budúcnosť americko-vietnamských vzťahov, pričom zdôraznil, že zmierenie medzi týmito dvoma kedysi znepriatelenými krajinami má slúžiť ako príklad pre svet. Informuje o tom agentúra DPA.

"V čase, keď sa mnohé konflikty zdajú byť neriešiteľnými, sme preukázali, že postoje sa dajú zmeniť a budúcnosť môže byť iná, ak odmietneme byť väzňami svojej minulosti. Ukázali sme, že pokrok a ľudská dôstojnosť sa najlepšie rozvíjajú prostredníctvom vzájomnej spolupráce," povedal Obama v Hanoji.

Šéf Bieleho domu sa však vo svojej reči vyhol priamej kritike Vietnamu ohľadne dodržiavania ľudských práv. Namiesto toho v širších intenciách spomenul "univerzálne hodnoty", ktoré by mal Hanoj prijať. Ide najmä o slobodu slova a zhromažďovania sa, a právo na prístup k informáciám či právo demonštrovať.

V priebehu dňa sa Obama stretol aj s predstaviteľmi vietnamskej občianskej spoločnosti vrátane politických disidentov a novinárov, ktorí sú prenasledovaní tamojším komunistickým režimom za angažovanie sa v otázkach ľudských práv a iných citlivých záležitostiach. Obama svoj prejav adresoval najmä mladým ľudom.

"Váš osud je vo vašich rukách. Je to vaša chvíľa, usilujete sa dosiahnuť budúcnosť, akú si sami želáte. Chcem vás uistiť, že USA budú stáť po vašom boku ako váš partner a priateľ," zdôraznil americký prezident, ktorý v pondelok ohlásil zrušenie 40-ročného embarga na predaj zbraní do Vietnamu.

Obamu na jeho návšteve Vietnamu sprevádzajú šéf americkej diplomacie John Kerry a prezidentská bezpečnostná poradkyňa Susan Riceová. Obama je iba tretím prezidentom USA, ktorý zavítal do tejto juhoázijskej krajiny. Pred ním tak učinili Bill Clinton v roku 2000 a George W. Bush v roku 2006.

Obama sa z Hanoja presunul do Hočiminovho Mesta, niekdajšieho Saigonu, kde sa stretne s vietnamskými podnikateľmi a mládežou. V stredu poobede odcestuje z Vietnamu do Japonska na summit najvyšších predstaviteľov krajín skupiny G7. Ako vôbec prvý prezident USA navštívi mesto Hirošima, ktoré v roku 1945 zničila americká atómová bomba.

Vietnamská polícia zabránila disidentom stretnúť sa s Obamom

Polícia dnes ráno zadržala niekoľko popredných vietnamských disidentov, keď mali práve naplánované stretnutie s amerických prezidentom Barackom Obamom v Hanoji. Informovala o tom agentúra DPA.

Medzi disidentmi, ktorým zabránili stretnúť sa s Obamom počas jeho návštevy hlavného mesta, sa nachádzal Nguyen Quang A, bývalý riaditeľ Hanojského inštitútu pre rozvojové štúdie, ktorý otvorene vyzýva na väčšiu transparentnosť v spravovaní štátu.

Nguyena zadržali pred jeho domom desiati bezpečnostní agenti, povedal disident pre DPA.

Obama spomenul zatknutie disidentov aj vo svojich vyjadreniach po stretnutí s ostatnými odporcami režimu.

"Musím upozorniť, že zatknutí boli aj viacerí ďalší aktivisti, ktorí mali pozvanie, ale z rôznych dôvodov im zabránili prísť," povedal americký prezident.

"Podľa môjho presvedčenia to naznačuje, že hoci nastal určitý mierny pokrok... stále existujú ľudia, ktorí majú problémy pokojne sa zhromažďovať a organizovať v záležitostiach, ktoré ich hlboko znepokojujú," vyhlásil Obama.

Nguyen uviedol, že policajní predstavitelia ho odviedli naspäť domov, až keď Obama odcestoval z Hanoja do Hočiminovho Mesta.