Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Obama: Vojenské operácie Izraela musia rešpektovať medzinárodné právo

Bývalý americký prezident Barack Obama, archívne foto. Foto: TASR/AP

Obama vyjadril plnú podporu Bidenovi, ktorý sľubuje Izraelu pomoc v boji proti militantom z Hamasu.

Washington 24. októbra (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby vo vojenských operáciách proti militantnému hnutiu Hamas rešpektoval medzinárodné právo a predchádzal úmrtiam civilistov. Zároveň ale zdôraznil, že Izrael má právo brániť svojich obyvateľov pred neopodstatneným násilím zo strany Hamasu, informuje agentúra DPA.

"Je obzvlášť dôležité - ako opakovane pripomína (súčasný) americký prezident (Joe) Biden -, aby izraelská vojenská stratégia rešpektovala ľudské práva vrátane zákonov, ktorých cieľom je v čo najväčšej možnej miere zabrániť úmrtiam a utrpeniu civilistov," napísal Obama v pondelok v príspevku na internetovej platforme Medium.

Obama vyjadril plnú podporu Bidenovi, ktorý sľubuje Izraelu pomoc v boji proti militantom z Hamasu, zničení jeho vojenských kapacít a zaistení bezpečného návratu stoviek rukojemníkov.

Pripomenul však, že počas bombardovania pásma Gazy prišli okrem militantov o život aj tisíce Palestínčanov vrátane detí a státisíce ľudí sú tam vnútorne vysídlené.

Rozhodnutie izraelskej vlády prerušiť dodávky potravín, vody a elektrickej energie pre civilných obyvateľov podľa Obamových slov môže okrem prehĺbenia humanitárnej krízy viesť aj k radikalizácii postojov Palestínčanov na celé generácie, či oslabeniu medzinárodnej podpory pre Izrael.