Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Obama vyjadril Belgicku podporu pri pátraní po páchateľoch útokov

Americký prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že USA spravia všetko, čo je potrebné, aby pomohli Belgicku vydať spravodlivosti páchateľov dnešných teroristických útokov.

Havana 22. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že USA spravia všetko, čo je potrebné, aby pomohli Belgicku vydať spravodlivosti páchateľov dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, ktoré si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

Obama, ktorý je momentálne na trojdňovej historickej návšteve Kuby, zdôraznil, že Spojené štáty sú s Belgickom súdržné, čo sa týka odsúdenia týchto ohavných útokov proti nevinným ľuďom, informuje agentúra AP.

Podľa demokratickej kandidátky na nomináciu do amerických prezidentských volieb Hillary Clintonovej terorizmus napriek týmto udalostiam neuspeje. Bývalá prvá dáma zároveň vyzvala na solidaritu s európskymi spojencami Washingtonu.

"Dnešné útoky iba posilnia naše odhodlanie stáť pri sebe ako spojenci a poraziť terorizmus a radikálny džihádizmus po celom svete," uviedla vo vyhlásení Clintonová, bývalá šéfka americkej diplomacie, ktorú cituje agentúra Reuters.

Belgické úrady uvádzajú, že k bombovým útokom došlo v ranných hodinách na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, hoci po internete kolujú nepotvrdené správy o tom, že ide o dielo extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).