Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Obama vyjadril znepokojenie z Islamského štátu aj eboly

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Vyhlásil, že cieľom Spojených štátov a ich spojencov je zničiť túto skupinu, aby už nikdy nepredstavovala hrozbu v regióne i vo svete.

Washington 15. októbra (TASR) - Americký prezident Barack Obama vyjadril v utorok hlboké znepokojenie z útokov militantov Islamského štátu (IS) na sýrske mesto Kobané. Vyhlásil, že Spojené štáty budú naďalej podnikať v okolí letecké útoky.

Podľa agentúry Reuters sa Obama takto vyjadril na leteckej základni Joint Base Andrews pri Washingtone pred šéfmi obrany z približne 20 krajín. Znepokojenie vyjadril aj v súvislosti s postupom militantov z IS v irackej provincii Anbár.

Obama predpovedal "dlhodobú kampaň" proti Islamskému štátu. Vyhlásil, že cieľom Spojených štátov a ich spojencov je zničiť túto skupinu, aby už nikdy nepredstavovala hrozbu v regióne i vo svete.

Americký prezident hovoril aj o epidémii eboly. Konštatoval, že "svet ako celok nerobí dosť" na zastavenie tejto hrozby.

Ebola, ktorej podľahlo v západnej Afrike takmer 4500 ľudí, musí byť podľa neho zastavená pri jej zdroji. Dodal, že americké zdravotníctvo je dostatočne silné a epidémia eboly v USA je tak vysoko nepravdepodobná.