Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obama vyzval Keňanov na pokoj a rešpektovanie výsledku volieb

Barack Obama. Foto: TASR/AP

Podľa Obamu by Keňania mali odmietnuť politiku založenú na príslušnosti k etniku a kmeňu a využiť výnimočný potenciál inkluzívnej demokracie.

Washington/Nairobi 8. augusta (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval obyvateľov africkej Kene, aby zostali pokojní a odmietli delenie národa na kmene v čase, keď sa krajina chystá na prezidentské voľby, ktoré vyvolávajú obavy z vypuknutia etnických násilností.

Podľa Obamu by Keňania mali odmietnuť politiku založenú na príslušnosti k etniku a kmeňu a využiť "výnimočný potenciál inkluzívnej demokracie".

O úrad prezidenta sa v dnešných voľbách uchádza osem kandidátov, pričom hlavný súboj sa podľa očakávaní odohrá medzi úradujúcim prezidentom Uhuru Kenyattom a opozičným kandidátom, 72-ročným Railom Odingom.

Obama, ktorého otec bol Keňan, apeloval na kenských politikov, aby odmietli násilie pri riešení prípadných sporov. Súčasne vyzval bezpečnostné zložky krajiny, aby konali profesionálne, a politické strany nabádal, aby "pracovali spoločne bez ohľadu na výsledok" hlasovania. Podľa Obamu je nevyhnutné zabrániť vypuknutiu násilností, v akých sa Keňa zmietala po voľbách v roku 2007, keď mnohí voliči verili, že Odinga bol machináciami pripravený o volebné víťazstvo. Násilnosti, ktoré následne vypukli, si vyžiadali život takmer 1200 ľudí.

Na rešpektovanie výsledku volieb v Keni dnes v New Yorku vyzval aj hovorca OSN Stephane Dujarric. Pripomenul, že prípadné námietky proti výsledku hlasovania treba riešiť legálnou cestou. Apeloval tiež na bezpečnostné zložky a políciu, aby konali "nestranne a v súlade s ľudskými právami."

Agentúra AP uviedla, že mnohí obyvatelia kenskej metropoly Nairobi sa v obave z nepokojov v krajine v súvislosti s voľbami v pondelok, na poslednú chvíľu, vybrali na nákupy, aby si urobili zásoby najnutnejších potravín a iného tovaru. Podľa hovorcu najväčšej miestnej obchodnej siete, Nakumatt, počet zákazníkov, ktorí v pondelok nakupovali, bol najvyšší za posledné týždne. Viacerí Nairobčania sa v rozhovoroch pre médiá vyjadrili, že hneď ako odvolia, odídu z mesta na bezpečnejší vidiek.

Podľa opozície chce prezident Uhuru Kenyatta zvíťaziť vo voľbách, pričom nebude váhať podvádzať. Analytici už varovali, že voľby, ktoré sa budú konať 8. augusta, prinesú nepokoje.