Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Obama má uznanie od Castrovej dcéry za podporu homosexuálnych sobášov

Foto: TASR/AP

Päťdesiatročná uznávaná sexuologička Mariela Castrová je riaditeľkou kubánskeho Národného centra pre sexuálnu výchovu.

Havana 11. mája (TASR) - Mariela Castrová, dcéra kubánskeho prezidenta Raúla Castra, ktorá je najznámejšou aktivistkou za práva homosexuálov na Kube, zablahoželala americkému prezidentovi Barackovi Oabmovi k jeho rozhodnutiu podporiť sobáše homosexuálnych párov v USA.

Päťdesiatročná uznávaná sexuologička Mariela Castrová je riaditeľkou kubánskeho Národného centra pre sexuálnu výchovu (CENESEX). Ide o štátom podporovanú organizáciu, ktorej cieľom je rozvoj zodpovednej a uspokojujúcej sexuálnej kultúry na Kube. Podieľala sa napríklad na zavedení bezplatného vykonávania chirurgickej zmeny pohlavia na Kube od roku 2008.

Barack Obama v stredu prekonal dlho komentovanú váhavosť a priamo podporil práva homosexuálnych párov zosobášiť sa. Stal sa tak prvým americkým prezidentom, ktorý sa takto verejne vyjadril počas svojho pôsobenia v úrade.

Castrová to vo štvrtok v Havane označila za prejav "ľudskosti" a "pochopenia". Vyjadrila nádej, že sa jeho slová pretavia do "vážnych politických a legislatívnych rozhodnutí".