Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Obama zošedivel, jeho prezidentskú éru sprevádzali svetlá i tiene

Foto: TASR/AP

Obamova politická kariéra na celonárodnej úrovni sa začala v roku 2004 prejavom na straníckom zjazde demokratov. Vtedy úspešne kandidoval do Senátu.

Washington 2. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama zošedivel a neraz pôsobí unavene, čo po štyroch ťažkých rokoch v úrade aj sám pripustil. Nič však nezmenilo brilantnú rétoriku prvého afroamerického prezidenta Spojených štátov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

V roku 2008 vyhral Obama voľby pod heslom nádeje a zmeny, svet sa mu podarilo očariť. Teraz sa musí šéf Bieleho domu - vtedy oslavovaný ako výnimočný politický talent - obávať o svoje opätovné zvolenie.

Volebná porážka by pre demokratického prezidenta znamenala koniec jeho kariéry, čo ho raketovou rýchlosťou vystrelila z pozície lokálneho politika v americkom štáte Illinois na post najmocnejšieho muža sveta.

Po superbúrke Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie Spojených štátov, Obama podľa prieskumov presvedčil mnohých voličov, že je skutočným "otcom krajiny" a manažérom, zvládajúcim krízové situácie.

Obamove prvé volebné obdobie poznačili "svetlá i tiene". Dokázal programom konjunktúry zastaviť hospodársky úpadok USA, zachránil americký automobilový priemysel a nechal v Kongrese schváliť historické reformy v oblasti zdravotníctva a finančníctva.

Šéf Bieleho domu ukončil vojnu v Iraku, začal s odsunom amerických jednotiek v Afganistane. Smrť teroristického vodcu Usámu bin Ládina mu vyniesla povesť muža, ktorý je rozhodným protivníkom teroristov.

Sľúbené zatvorenie amerického väzenie na Guantáname sa však Obamovi v podstate nepodarilo, rovnako ani prijatie celkovej klimatickej legislatívy a imigračnej reformy.

V kongresových voľbách v novembri v roku 2010 Obamovi demokrati stratili väčšinu v Snemovni reprezentantov. Udržali si však tesnú väčšinu v Senáte, o ktorú teraz musia bojovať.

Obamova politická kariéra na celonárodnej úrovni sa začala v roku 2004 prejavom na straníckom zjazde demokratov. Vtedy úspešne kandidoval do Senátu. V roku 2007 prejavil záujem kandidovať na post amerického prezidenta a vo voľbách porazil republikánskeho kandidáta Johna McCaina.