Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Obamova a Romneyho podpora medzi voličkami sa podľa prieskumu mení

Barack Obama a Mitt Romney Foto: TASR

Romney zmenšil, alebo eliminoval Obamov náskok v mnohých otázkach po tom, ako dominoval v prvej televíznej diskusii 3. októbra.

Washington 25. októbra (TASR) - Republikánskeho nominanta Mitta Romneyho by podľa najnovšieho prieskumu AP-GfK podporilo 47 voličov, ktorí pravdepodobne prídu hlasovať v amerických prezidentských voľbách. Americký prezident Barack Obama získal 45 percent, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Do volieb v Spojených štátoch zostáva 12 dní. Prieskum ukázal, že Obamov 16-percentný náskok medzi voličmi - ženami sa znížil. Avšak do veľkej miery sa medzi kandidátmi zmenšil aj rozdiel v podpore, ktorý bol v prospech Romneyho, medzi voličmi - mužmi.

Obamov pokles podpory medzi voličkami je zrejme odrazom Romneyho snahy, keď sa v októbri snažil prezentovať ako umiernenejší kandidát - po mesiacoch kampane, predstavujúcej tvrdo pravicového konzervatívca.

Nárast podpory Romneyho tiež ukazuje, že jeho ekonomické argumenty na americké ženy zapôsobili, keď sa zároveň rozhodol zjemniť imidž.

Pred mesiacom ženy v otázkach ekonomiky uprednostňovali Obamu pred Romneym v pomere hlasov 56:40. V súčasnosti sa to zmenilo - 49 percent žien by (ohľadom ekonomiky) podporilo Romneyho a 45 percent Obamu.

Avšak Obama podľa prieskumu stále výrazne vedie medzi voličmi - ženami pomerom hlasov 55:41 percent, ak ide o to, ktorý kandidát by robil správne rozhodnutia v otázkach týkajúcich sa žien.

V posledných dňoch pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 6. novembra, však prieskumy ukazujú, že vo viacerých amerických štátoch - považovaných za "bojové polia" - je tendencia uprednostniť Obamu.

Romney zmenšil, alebo eliminoval Obamov náskok v mnohých otázkach po tom, ako dominoval v prvej televíznej diskusii 3. októbra. Dokonca získal podporu žien v otázke, ktorý kandidát by lepšie rozumel problémom voličov.

V tejto otázke mal Obama minulý mesiac u voličiek podporu 58 percent v porovnaní s Romneyho 36 percentami. Podľa posledného prieskumu Obamov náskok klesol - podporilo by ho 50 percent žien a Romneyho 43 percent.

Hoci Romneyho podpora u voličiek stúpa, teraz sa jeho kampaň musí vyrovnať s výrokmi republikánskeho kandidáta do Senátu (za Indianu), ktorého Romney podporuje.

Richard Mourdock - kandidát na senátora - povedal, že otehotnenie znásilnenej ženy môže byť "božím zámerom" a na svojich výrokoch trval.

Podľa hovorkyne Obamovej kampane Jen Psakiovej tento prípad je pripomienkou toho, že republikánsky Kongres - spolupracujúci s republikánskym prezidentom Mittom Romneym - by mohol mať pocit, že ženy nemôžu samy rozhodovať o sebe v otázkach starostlivosti o zdravie.

Mourdockove výroky neboli tým, čo si väčšina republikánov priala ako tému do diskusie niekoľko dní pred mimoriadne tesnými voľbami, ktoré sa sústreďujú hlavne na problémy zotavovania sa americkej ekonomiky.

Vedenie Romneyho kampane v stredu uviedlo, že prezidentský kandidát nesúhlasí s Mourdockovými výrokmi, avšak naďalej podporuje jeho kandidatúru do Senátu.