Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Občana USA iránskeho pôvodu odsúdili v Iráne na 18 rokov väzenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odsúdený Shahini v rozhovore pre spravodajský portál Vice News uviedol, že sa len smial, keď počul rozsudok súdu, ktorý zaznel po tom, ako bol uznaný za vinného z kolaborácie s nepriateľskou vládou.

Dubaj/Teherán 25. októbra (TASR) - Na 18 rokov väzenia odsúdil súd v Iráne amerického občana iránskeho pôvodu, ktorého usvedčili zo "spolupráce s nepriateľskou vládou".

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že od uzavretia dohody o iránskom jadrovom programe ide o posledný zo série prípadov, keď bola v utajovanom súdnom procese na trest odňatia slobody odsúdená osoba s dvojitým občianstvom.

Odsúdený Robin Shahini v telefonickom rozhovore pre spravodajský portál Vice News uviedol, že sa "len smial", keď počul rozsudok súdu, ktorý zaznel po tom, ako bol uznaný za vinného z kolaborácie s nepriateľskou vládou.

AP spresnila, že Shahini poskytol telefonické interview z teheránskej väznice Evin. Iránske úrady jeho kauzu a rozsudok v nej zatiaľ nekomentovali.

Shahiniho, doktoranda žijúceho v San Diegu, zadržali 11. júla v Iráne, kde bol na návšteve u svojich príbuzných. Je jednou z viacerých osôb s dvojitým občianstvom, ktoré boli v Iráne v neverejných procesoch odsúdené na trest odňatia slobody. Viacerí analytici sa podľa AP domnievajú, že ich prípady chcú iránski konzervatívci využiť ako "tromf" na budúcich rokovaniach so Západom.