Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obchodnú loď pri pobreží Jemenu poškodila raketa odpálená povstalcami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré lodné spoločnosti sa z dôvodu týchto útokov začali vyhýbať preprave cez Červené more a volia dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriky.

Dubaj 15. marca (TASR) - Strely vypálené v piatok pri pobreží Jemenu v Červenom mori poškodili obchodnú loď. Jej posádka však zranenia neutrpela a loď bola schopná pokračovať v plavbe. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na bezpečnostné monitorovacie spoločnosti.

"Obchodná loď hlásila, že ju zasiahla raketa a bola poškodená," uviedla spoločnosť United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Tá poskytuje bezpečnostné informácie o námorných incidentoch a upozorňuje príslušné úrady.

Jemenskí povstalci - húsíovia - sa bezprostredne k zodpovednosti za útok neprihlásili. Za posledné štyri mesiace však opakovane strelami či dronmi zaútočili na lode v oblasti dôležitej obchodnej trasy v Červenom mori, pripomína AFP.

Niektoré lodné spoločnosti sa z dôvodu týchto útokov začali vyhýbať preprave cez Červené more a volia dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriky.

Povstalci tvrdia, že útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a militantmi z hnutia Hamas. USA a Británia reagovali ostreľovaním pozícií húsíov v Jemene.

Vodca húsíov vo štvrtok vyhlásil, že jeho sily začnú útočiť aj na lode smerujúce k južnému cípu Afriky. Doposiaľ útočili prevažne na plavidlá prechádzajúce trasou cez Červené more smerom k Suezskému prieplavu.