Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Občianska vojna v Sýrii dominovala na stretnutí ministrov krajín G8

Sýrske deti, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí William Hague uviedol, že Severná Kórea, ktorá sa vyhráža vojenskými akciami proti USA, Japonsku a Soulu, je na križovatke.

Londýn 10. apríla (TASR) - Občianska vojna v Sýrii dominovala dnes agende zasadnutia ministrov zahraničných vecí krajín G8 v Londýne. Súčasťou dvojdňových rokovaní bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj rastúce napätie na Kórejskom polostrove, informovala agentúra DPA.

Británia a Francúzsko budú podľa nej zrejme naliehať na zrušenie zbrojného embarga, čím chcú umožniť vyzbrojenie sýrskych povstalcov. Nemecko a ďalšie krajiny túto myšlienku odmietajú. Predstavitelia sýrskej opozície sa podľa očakávaní stretnú s niektorými ministrami.

Britský minister zahraničných vecí William Hague uviedol, že Severná Kórea, ktorá sa vyhráža vojenskými akciami proti USA, Japonsku a Soulu, je na križovatke. Ak nezačne rokovať, skončí ako izolovaná, zlomená krajina, citovala DPA.

Skupina G8 združuje niektoré z najväčších svetových ekonomík. Jej členmi sú USA, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Kanada, Japonsko, Rusko a Taliansko. Hlavná schôdzka lídrov G8 sa uskutoční v júni v Severnom Írsku.