Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obe Kórey sa dohodli na odstránení strážnych stanovíšť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obe strany tiež potvrdili svoj plán na ukončenie všetkých vzájomných nepriateľských akcií na zemi, mori aj vo vzduchu od 1. novembra a na zavedenie nových postupov, čo sa týka vojenských operácií.

Soul 26. októbra (TASR) - Obe Kórey sa v piatok dohodli, že do novembra sa stiahnu z 11 pohraničných strážnych stanovíšť na každej strane a budúci mesiac ich odstránenie skontrolujú. Uzniesli sa tak na schôdzke generálov z oboch krajín v pohraničnej obci Pchanmundžom, uvádza agentúra Jonhap.

Taktiež sa dohodli na vytvorení spoločného tímu z desiatich vládnych, vojenských a civilných zamestnancov z každej strany, ktorý preskúma ústie rieky Han. Pôjde o prvý krok s cieľom zaručiť bezpečnú navigáciu civilných plavidiel na tejto plavebnej ceste, na ktorú je vzhľadom na cezhraničné napätie obmedzený prístup.

Generáli tiež rozhodli o "skorom" zriadení spoločnej vojenskej komisie, ktorá by napĺňala septembrovú vojenskú dohodu zameranú na zníženie pohraničného napätia a zabránenie náhodným potýčkam.

Obe strany tiež opätovne potvrdili svoj plán na ukončenie všetkých vzájomných nepriateľských akcií na zemi, mori aj vo vzduchu od 1. novembra a na zavedenie nových postupov, čo sa týka vojenských operácií.

Zástupcovia Južnej a Severnej Kórey dosiahli bilaterálnu vojenskú dohodu na minulomesačnom summite svojich lídrov v Pchjongjangu. Dohoda zahŕňa zastavenie "všetkých nepriateľských akcií" vrátane vojenských cvičení v okolí štátnych hraníc, vytvorenie bezletovej zóny a postupný odsun hliadok, zbraní a mín z demilitarizovanej zóny.