Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Obesili muža zadržaného pre vraždu v spornom veku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Daný prípad podľa Reuters opäť raz upriamil pozornosť na "chaotickosť" pakistanského systému súdnictva.

Láhaur 29. septembra (TASR) - Pakistanské orgány popravili dnes muža, ktorý o sebe tvrdil, že ho zadržali ešte ako 15-ročného pre vraždu spáchanú v skutočnosti niekým iným. Agentúra Reuters informuje, že Ansára Ikbála obesili v meste Sargódhá na území provincie Pandžáb a jeho telo vydali pozostalým.

Ikbálovu popravu vykonali len niekoľko dní po tom, ako na jeho sporný prípad upozornili zaangažovaní právnici. Pakistanské právo nedovoľuje vykonať trest smrti, ak bol páchateľom daného zločinu mladistvý - dokumenty potvrdzujúce vek Ikbála v čase zadržania však súd odmietol zohľadniť s odôvodnením, že boli predložené neskoro.

Popravený Pakistanec vyhlasoval, že ho zadržali ako 15-ročného spolu s priateľom po tom, ako sa ich sused stal obeťou vraždy. Stalo sa tak pred 16 rokmi, pričom rodina zavraždeného tvrdila, že vraždu spáchal Ikbál, a to v súvislosti s hádkou na kriketovom zápase. Obvinený zasa tvrdil, že strelné zbrane nájdené v jeho dome nastrčila polícia.

Súd pri rozhodovaní o Ikbálovom osude vychádzal z odhadu policajta, podľa ktorého mohol mať v čase zatknutia okolo 20 rokov. Ikbálovho priateľa naproti tomu súdili ako mladistvého. Daný prípad podľa Reuters opäť raz upriamil pozornosť na "chaotickosť" pakistanského systému súdnictva.

V Pakistane začiatkom augusta popravili iného mladého muža, ktorý bol odsúdený na trest smrti za únos a vraždu sedemročného chlapca. Tej sa dopustil v roku 2004 údajne ako 14-ročný.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf vlani v decembri zrušil moratórium na vykonávanie trestu smrti deň po tom, ako pakistanská odnož hnutia Taliban zaútočila na školu v Pešávare a zabila 134 žiakov a 19 dospelých.