Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obeť zneužívania sa vzdala členstva v pápežskej komisii

Vatikán Foto: TASR/AP

Írka M. Collinsová je frustrovaná z neochoty niektorých členov Rímskej kúrie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov pohlavného zneužívania maloletých duchovnými.

Rím 1. marca (TASR) - Írka Marie Collinsová sa vzdala členstva v Pápežskej komisii pre ochranu maloletých. Svoje rozhodnutie zdôvodnila frustráciou z neochoty niektorých členov Rímskej kúrie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov pohlavného zneužívania maloletých duchovnými.

Členstva v komisii sa vzdala k dnešnému dňu, napísal dnes denník The Irish Times.

Collinsová, ktorá je tiež obeťou zneužívania duchovným, bola členkou vatikánskej komisie tri roky. Uviedla, že to boli "tri ťažké roky. Ale živila som v sebe nádej, že budeme schopní priniesť zmeny, pretože členovia komisie sú veľmi odhodlaní a úprimní."

Ocenila v tejto súvislosti prácu predsedu komisie, kardinála Seána O'Malleyho, a vyzdvihla, že pápež František podporoval všetky odporúčania komisie.

Collinsová vysvetlila, že členstva v komisii sa vzdala po tom, ako zistila, že "postoj menšej skupiny vatikánskej kúrie je voči práci tohto výboru rezistentný a že táto skupina nespolupracuje".

Poslednou kvapkou pre ňu bolo, keď jedno z vatikánskych dikastérií odmietlo vyhovieť žiadosti komisie, aby reagovalo na listy obetí pohlavného zneužívania duchovnými. Podľa jej slov išlo o ten z úradov Vatikánu, ktorý dostával najviac listov tohto druhu.

Collinsová nespresnila, o ktoré z dikastérií ide, ale podľa The Irish Times by malo ísť o Kongregáciu pre náuku viery. Postoj tejto kongregácie je podľa írskeho denníka príčinou všeobecnej frustrácie, ktorú pociťujú členovia Pápežskej komisie pre ochranu maloletých.