Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri páde lietadla zahynuli bin Ládinova sestra aj nevlastná matka

V Británii sa v piatok 31. júla 2015 zrútilo súkromné lietadlo, havária sa vyžiadala štyri obete. Medzi nimi by údajne mala byť bin Ládinova nevlastná matka a sestra. Foto: TASR/AP Photo

Podľa informácii panarabskej televízie al-Arabíja o život prišiel aj bin Ládinov švagor.

Londýn 1. augusta (TASR) - Na palube súkromného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo na letisku v Blackbushe na juhu Británie, bola sestra bývalého vodcu teroristickej siete al-Káida, jej manžel a jej matka. Informovala o tom dnes panarabská televízia al-Arabíja.



Súkromné lietadlo typu Embraer Phenom 300 letelo z talianskeho Milána a zrútilo sa pri pokuse pristáť na letisku Blackbushe, približne 65 kilometrov juhozápadne od Londýna. Po náraze sa vznietilo. Zahynuli všetky štyri osoby na palube vrátane jordánskeho pilota.

Britská polícia potvrdila smrť cestujúcich, ale ich identitu nezverejnila. V Dubaji sídliaca a Saudskou Arábiou financovaná televízia al-Arabíja však dnes informovala, že o život prišla bin Ládinova sestra Saná Muhammad bin Ládinová, jej manžel Zuhajr Hášim a Sanina matka Rádža, ktorá bola nevlastnou matkou Usámu bin Ládina. Televízia zverejnila aj Saninu fotografiu.

Ako dnes napísal britský denník Telegraph, havarované lietadlo bolo registrované na bin Ládinovcami vlastnenú firmu Salem Aviation, pomenovanú po staršom bratovi Usámu bin Ládina - Sálimovi, ktorý zomrel pri leteckom nešťastí v roku 1988. Podobný osud mal aj otec neskoršieho lídra al-Káidy - Muhammad bin Ládin, ktorý zahynul v roku 1967 pri náraze vrtuľníka do horského masívu Taif v Saudskej Arábii.

Agentúra Reuters pripomenula, že bin Ládinovci sú jednou z najvplyvnejších podnikateľských dynastií v saudskoarabskom kráľovstve.

Otec Usámu bin Ládina pochádzal z Jemenu. Na začiatku 20. storočia sa presťahoval do Saudskej Arábie, kde sa časom stal šéfom veľkého stavebného impéria, ktoré stálo za niekoľkými najväčšími projektmi v kráľovstve. Mal viacero žien a podľa odhadov najmenej 50 detí.

Usámu bin Ládina, ktorý bol obvinený zo zosnovania teroristických útokov na Spojené štáty z roku 2001, zabilo americké komando v roku 2011 v Pakistane.

Rodina bin Ládinovcov, z ktorej mnoho členov žije v USA, s vodcom al-Káidy po útokoch z 11. septembra 2001 prerušila kontakty a zriekla sa ho.