Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útočník z Hurgady je egyptský študent, zámerne útočil na cudzincov

Pláž Hurghada Foto: TASR/AP

Páchateľa, ktorý na hotelovú pláž priplával z vedľajšej pláže, krátko po čine zadržali. Motív útoku je stále neznámy.

Hurgada 15. júla (TASR) - Egypťan obvinený zo zavraždenia dvoch nemeckých turistiek pri piatkovom útoku nožom v letovisku Hurgada nebol v minulosti stíhaný. Informovali o tom dnes egyptské noviny al-Masrí al-Jaum.

Denník s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa uviedol, že údajným útočníkom je Abd ar-Rahmán Šaaban, 27-ročný študent z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu.

Egyptské ministerstvo vnútra oznámilo, že útočníka zadržali krátko po jeho čine a vypočúvali ho ohľadom motívu útoku, pri ktorom utrpeli podľa miestnych médií zranenia ďalšie štyri ženy zo zahraničia.

Útočník údajne patril k teroristickej skupine Islamský štát (IS). S extrémistami mal byť k kontakte prostredníctvom internetu a dostal od nich pokyn útočiť na cudzincov na tamojších plážach, uviedli dnes bezpečnostné zdroje v Káhire pre nemeckú agentúru DPA.

Miestni predstavitelia a bezpečnostné zdroje podľa agentúry Reuters povedali, že muž s nožom zabil dve Nemky a zranil ďalšie dve turistky v hoteli Zahabia. Následne preplával na susediacu pláž a zranil ďalšie dve osoby v hoteli Sunny Days El Palacio pred tým, ako ho premohli a zadržali tamojší pracovníci.

Televízia al-Džazíra citovala bezpečnostný zdroj, podľa ktorého útočník oblečený v čiernom tričku a modrých džínsoch a držiaci nôž úmyselne vyhľadával cudzincov, keď po arabsky kričal: "Choďte preč, nechcem Egypťanov." Podobne situáciu opísal aj zamestnanec hotela pre Reuters.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes smrť dvoch žien z Nemecka. V Berlíne predpokladajú, že išlo o cielený útok na turistov.

Český rezort diplomacie už predtým potvrdil zranenie 36-ročnej turistky z Česka, ktorú s ľahkým zranením na nohe hospitalizovali v miestnej nemocnici.

Hovorca arménskeho ministerstva zahraničných vecí oznámila, že zranenia utrpeli aj dve Arménky. Totožnosť štvrtej zranenej nie je zatiaľ jasná, rôzne správy hovoria o turistkách z Ukrajinky, Ruska, no tiež ďalšej Češke.