Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obete a zranení v útokoch v Bruseli sú najmenej 40-tich národností

Na snímke cyklista prechádza na ceste okolo nápisu "Navždy Brusel " v centre belgickej metropoly v utorok 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa má jeho rezort poznatky, že v Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.

Brusel 23. marca (TASR) - Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková dnes informovala, že pri utorkových atentátoch v Bruseli zahynulo "okolo 31 ľudí a 260 ich bolo zranených". Podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa má jeho rezort poznatky, že v Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio 1 ministerka pripustila, že počet obetí sa môže zvýšiť vzhľadom na to, že zranenia mnohých ľudí sú vážne.

Uviedla tiež, že pokračuje identifikácia ľudí, ktorí prišli o život alebo boli pri výbuchoch zranení - a je veľmi náročná. Dodala však, že momentálne je prvoradý zdravotný stav zranených, nie zisťovanie ich totožnosti.

"Mnohí zo zranených sú v umelom spánku, zatiaľ čo iní sú vo veľmi vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlila De Blocková, podľa ktorej je identifikácia "neľahká aj preto, že mnohí zranení sú cudzinci".

Podľa televízie RTBF sa patológom podarilo identifikovať prvé dve z obetí útokov. Smrť svojich dvoch občianok už oficiálne potvrdili napríklad Peru a Maroko.

Televízia RTBF dnes informovala, že na internete sa objavuje čoraz viac žiadostí o pomoc pri pátraní po nezvestných osobách, ktoré sa v čase výbuchov mohli buď nachádzať na stanici metra Maelbeek či prechádzať ňou vtedy vo vlakovej súprave, alebo byť práve na letisku Zaventem, ktoré bolo terčom útoku ako prvé.

Bruselom v utorok s hodinovým odstupom otriasli tri explózie: dve na letisku a jedna na spomínanej stanici metra. V Belgicku platí najvyšší stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi.