Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Let smrti spoločnosti AirAsia: Žiadna obeť nemala záchrannú vestu

Príbuzní pasažierov havarovaného letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru plačú po najnovších správach na medzinárodnom letisku Juanda v Surabaye vo Východnej Jáve 30. decembra 2014. Foto: TASR/AP Photo

Väčšinu zo 162 ľudí na palube havarovaného lietadla tvorili Indonézania. Záchranári nenašli nikoho živého.

Surabaja 31. decembra (TASR) - Prvé dve telá z lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré havarovalo pri pobreží ostrova Borneo, dnes dopravili do indonézskeho mesta Surabaja, kde sú zhromaždení aj príbuzní obetí a čakajú na správy o svojich milovaných.

Záchranári sú presvedčení, že na dne mora pri Borneu našli lietadlo, keďže sonar tam pod morskou hladinou zaznamenal veľký tmavý predmet, a to neďaleko miesta, kde sa našli na hladine trosky a telá.

Lode a lietadlá pátrajú v Jávskom mori po lete QZ501 už od nedele 28. decembra, keď stroj stratil kontakt v zlom počasí približne 40 minút po štarte zo Surabaje, druhého najväčšieho mesta v Indonézii. Lietadlo smerovalo do Singapuru.



Z mora už vytiahli sedem tiel, niektoré boli úplne oblečené, čo môže naznačovať, že Airbus A320-200 narazil na morskú hladinu neporušený. To podporuje teóriu, že lietadlo postihla strata vztlaku. Rozpadlo sa až po náraze na hladinu.

Tatang Zaenudin, predstaviteľ zodpovedný za indonézsku pátraciu a záchrannú operáciu, už skôr informoval, že jedno z nájdených tiel malo záchrannú vestu.

Neskôr však uviedol, že sa nenašla žiadna obeť oblečená v záchrannej veste. Telo sa našlo približne o dve hodiny skôr ako vesta, opravil informáciu Tatang Zaenudin.

"Telo sme našli o 8.20 h a záchrannú vestu o 10.32 h, takže tam bol časový rozdiel. Toto je najnovšia informáciu, akú máme," uviedol pre tlačovú agentúra Reuters.

Obe telá, v rakvách vyzdobených kvetmi a označených číslicami 001 a 002, priviezlo lietadlo vzdušných síl do Surabaje.

Väčšinu zo 162 ľudí na palube havarovaného lietadla tvorili Indonézania. Záchranári nenašli nikoho živého.