Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obete maďarského autobusu ešte neidentifikovali,Lajčák ponúkol špeciál

Trosky zhoreného autobusu po tragickej nehode neďaleko Verony 21. januára 2017. Foto: TASR/AP

Talianske orgány vzali vzorky DNA rodičov a príbuzných, ktorí pricestovali do Verony. Prostredníctvom vzoriek v nadchádzajúcich dňoch vykonajú identifikáciu. Tento proces ale bude zdĺhavý.

Budapešť 22. januára (TASR) - Úrady zatiaľ nedokázali identifikovať 16 obetí a dvoch ťažko zranených z piatkovej havárie maďarského autobusu pri talianskej Verone. Povedal to dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI Szijjártó tiež informoval, že sústrasť Maďarsku vyjadrili vodcovia viacerých krajín, a že slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ponúkol maďarskej strane ako pomoc vládny špeciál. Maďarský minister vyjadril vďaku a povedal, že maďarskí záchranári Celoštátnej záchrannej služby (OMSZ) sú pripravení na transport zranených.



Talianske orgány vzali vzorky DNA rodičov a príbuzných, ktorí pricestovali do Verony. Prostredníctvom vzoriek v nadchádzajúcich dňoch vykonajú identifikáciu. Tento proces ale bude zdĺhavý, dodal minister.

Ľahšie zranených pacientov a štyroch ťažko zranených prevezú zrejme maďarskí záchranári už dnes do vlasti, avšak ešte čakajú na súhlas talianskych orgánov. Szijjártó spresnil, že autobusom cestovalo 54 pasažierov, z nich 43 mladistvých, a dvaja maďarskí vodiči.

Pri nehode autobusu so žiakmi budapeštianskeho Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ku ktorej došlo v piatok pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskej Verone, zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo 12 cestujúcich.

Z Verony sa vracajú účastníci tragickej havárie



Dvoch pacientov, ktorí sa v piatok ťažko zranili pri tragickej nehode maďarského autobusu pri severotalianskej Verone, dnes letecky previezli do Budapešti, informovala agentúra MTI.

Z Medzinárodného letiska Ferenca Liszta ich popoludní prepravili vrtuľníkmi do vojenskej nemocnice. Sanitka s tretím ťažko zraneným by mala z Verony doraziť ešte dnes večer. V pondelok do maďarského hlavného mesta letecky prepravia aj štvrtého pacienta s ťažkými poraneniami, píše MTI.

Maďarská polícia na svojej internetovej stránke uviedla, že Národný úrad vyšetrovania (NNI) začal vyšetrovanie pre podozrenie z nedbanlivosti pri výkone povolania s následkom spôsobenia smrteľnej nehody. Do Verony dnes nadránom pricestovali traja maďarskí vyšetrovatelia, ktorí budú spolupracovať s talianskou políciou pri odhalení príčiny nehody.

Polícia už vykonala domovú prehliadku v spoločnosti, ktorá autobus prevádzkuje. Kriminalisti zadržali dokumenty o technickom stave vozidla, o jeho údržbe, ale aj dokumenty týkajúce sa spôsobilosti vodičov.