Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Obete nacizmu v Nemecku pripomína už 90.000 kameňov zmiznutých

Na snímke biele ruže sú položené vedľa dvoch mosadzných kociek, ktoré sa vsádzajú do chodníkov pred domami obetí holokaustu a nacistického režimu, 27. apríla 2022 v Penzbergu. Foto: TASR/AP

Projekt Stolpersteine, za ktorým je Demnig, sa považuje za najväčší decentralizovaný pamätník na svete. Začal sa v roku 1996, pričom väčšinu dlažobných kociek vytvoril samotný Demnig.

Mníchov 28. apríla (TASR) - Obete nacistov v Nemecku pripomína už 90.000 tzv. kameňov zmiznutých - dlažobných kociek s mosadzným povrchom, ktoré sa vsádzajú do chodníkov pred domami obetí holokaustu a nacistického režimu.

Jubilejnú kocku známu pod nemeckým názvom Stolpersteine osadil v stredu umelec Gunter Demnig v bavorskom mestečku Penzberg na pamiatku masakry, ku ktorej tam došlo na konci druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že v Penzbergu bude položených celkovo 18 mosadzných kameňov.

Spomínaný masaker sa odohral v noci z 28. na 29. apríla 1945, keď prívrženci Adolfa Hitlera zastrelili v Penzbergu 16 ľudí, medzi nimi aj tehotnú ženu. Práve kocka s jej menom bola stolpersteinom s poradovým číslom 90.000 osadeným v Nemecku.

Masaker v Penzbergu, známy ako Penzberger Mordnacht, sa odohral po tom, ako skupina ľudí vedená bývalým starostom Hansom Rummerom zosadila jeho nacistami dosadeného nástupcu a pokúsila sa dosiahnuť pokojné odovzdanie mesta americkým jednotkám.

Rummera a sedem jeho spolubojovníkov však nacisti zastrelili. Ďalších osem ľudí popravili v rámci "trestnej akcie".

Masaker v Penzbergu sa stal v Nemecku synonymom jedného z najkrutejších zločinov v posledných dňoch existencie nacistického režimu.

Projekt Stolpersteine, za ktorým je Demnig, narodený v Berlíne v roku 1947, sa považuje za najväčší decentralizovaný pamätník na svete. Začal sa v roku 1996, pričom väčšinu dlažobných kociek vytvoril samotný Demnig.

Kameň zmiznutých je štvorcová dlaždica z betónu s hranou dlhou desať centimetrov, na ktorej je mosadzná tabuľka s textom obsahujúcim meno obete a niekoľko ďalších údajov. Zvyčajne sa osádza pred posledným bydliskom obete. Medzi obete nacizmu autor projektu zaraďuje židov, Sintov a Rómov, politikov - odporcov nacistov, homosexuálov, členov odboja, obete eutanázie, Jehovových svedkov a ďalších.

Takéto dlažobné kocky sa už nachádzajú v stovkách nemeckých obcí a miest a takmer vo všetkých krajinách, ktoré boli počas druhej svetovej vojny okupované nacistami.