Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Obete po útokoch v Bruseli potvrdili Spojené štáty, Británia a Čína

Na videosnímke hasiči pomáhajú neznámej osobe po výbuchu v stanici metra v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Ďalšie obete dnes potvrdili aj čínske veľvyslanectvo v Belgicku a britské oficiálne miesta.

Brusel 25. marca (TASR) - Najmenej dvaja občania Spojených štátov zahynuli pri utorňajších teroristických útokoch v belgickej metropole Brusel. V čase návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v metropole Európskej únie to dnes potvrdili oficiálne zdroje, informovala agentúra AP.

Kerry po rokovaní s belgickým premiérom Charlesom Michelom vyjadril vo svojom prejave sústrasť Belgicku a obetiam tragédie. "Spojené štáty sa modlia a smútia s vami za milovanými a tými, ktorých nám kruto vzali vrátane Američanov, ako aj za mnoho zranených pri týchto ohavných útokoch."

Kerry presný počet amerických obetí neuviedol. Nemenovaný zdroj však pre agentúra AP potvrdil, že o úmrtí pri bombových útokoch informovali dve americké rodiny.

Ďalšie obete dnes potvrdili aj čínske veľvyslanectvo v Belgicku a britské oficiálne miesta. Pri bombovom útoku v metre zahynul britský občan David Dixon, počítačový programátor žijúci v Bruseli. Dixonova rodina požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia. Ďalších sedem Britov utrpelo pri útokoch zranenia.

Čínske veľvyslanectvo informovalo o jednej obeti. Muža nateraz identifikovali oba podľa priezviska - Teng, bez uvedenia ďalších detailov.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že medzi obeťami sú aj traja občania Holandska.

Belgický premiér Michel v prejave po rokovaní s Kerrym uviedol, že vláda a parlament prerokujú predĺženie mandátu vojnových lietadiel F-16, ktoré sú nasadené v rámci koaličnej operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v krajinách Blízkeho východu.

Kerry sa v Bruseli zaviazal, že Washington pomôže Bruselu pri vyšetrovaní týchto teroristických útokov a prisahal "zničenie" skupiny IS, ktorá za ne prevzala zodpovednosť. "Pri ničení Daíšu budeme úspešní," uviedol Kerry použijúc iné označenie pre IS. Teritórium ovládané týmito islamistami sa podľa neho zmenšuje a jeho vodcovia sú "zdecimovaní".

Počas piatich hodín, ktoré Kerry strávi dnes v Bruseli, je naplánované stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, belgickým premiérom Charlesom Michelom, ministrom zahraničných vecí Didierom Reyndersom, ako aj kráľom Filipom. Šéf americkej diplomacie si počas pobytu v Bruseli uctí i pamiatku obetí utorkových teroristických útokov, keď položí veniec kvetov na improvizovanom pamätnom mieste na letisku Zaventem.

Podľa doterajšej bilancie si utorkové teroristické útoky v Bruseli vyžiadali 31 obetí na životoch a asi 300 zranených. Podľa belgických úradov obete a zranení z bruselských útokov pochádzajú z približne 40 krajín sveta.

Bratia Bakraouiovci boli na zoznamoch podozrivých pred útokmi v Bruseli

Mená bratov Khalida a Ibrahima Bakraouiovcov, ktorí sú podozriví zo spáchania utorkových útokov na bruselskom letisku a v metre, boli na zoznamoch amerických vládnych agentúr pre boj terorizmom.

Nemenované vládne zdroje spresnili, že mená bratov boli na amerických zoznamoch ešte pred 18. marcom, keď belgická polícia na predmestí Bruselu zadržala Salaha Abdeslama, francúzskeho občana a jediného žijúceho podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži. Informovala o tom v noci nadnes americká televízia NBC.

Belgická prokuratúra identifikovala Brahima Bakraouiho ako jedného z dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku Zaventem, zatiaľ čo Khalid Bakraoui bol podľa všetkého útočníkom na stanici metra Maelbeek v centre Bruselu.

Utorkové útoky v Bruseli si vyžiadali 31 obetí na životoch a asi 300 zranených.