Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami útoku v Tunisku sú údajne aj dvaja francúzski občania

Obete streľby v múzeu Bárdú v Tunise vynášajú záchranárske jednotky 18. marca Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril zármutok nad smrťou ľudí vrátane francúzskych občanov.

Lausanne 19. marca (TASR) - Medzi obeťami dnešného útoku na múzeum Bárdú v tuniskej metropole Tunis sú aj dvaja francúzski občania, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius predtým uviedol, že pri útoku utrpelo zranenia šesť Francúzov, z toho traja vážne.

"Druhý francúzsky občan, ktorý bol vážne zranený, zomrel," povedal zdroj pre Reuters.

Spravodajská stanica BBC medzitým citovala tuniského premiéra Habíba Sída, podľa ktorého ozbrojenci zabili 19 ľudí vrátane 17 zahraničných turistov z Francúzska, Japonska, Talianska, Austrálie, Poľska, Španielska a Kolumbie. Okrem toho zahynuli dvaja Tunisania, jeden z nich bol policajt. Bezpečnostné zložky zabili dvoch útočníkov a po zvyšných pátrajú, dodal Síd.

Hollande vyjadril zármutok nad obeťami útoku v Tunisku

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril zármutok nad smrťou ľudí vrátane dvoch francúzskych občanov, ktorí sa stali obeťami stredajšieho útoku ozbrojencov na múzeum Bárdú v tuniskej metropole Tunis, informovala dnes agentúra AP.

Hollande oznámil, že zranenia utrpelo sedem francúzskych občanov, z ktorých jeden je vo vážnom stave. Zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí a solidaritu s Tuniskom.



Premiér Tuniska Habíb Síd predtým informoval, že pri útoku zahynul jeden francúzsky občan a jednu obeť ešte neidentifikovali. Celkovo podľa neho prišlo o život 21 ľudí - 17 turistov z Francúzska, Japonska, Talianska, Austrálie, Poľska, Španielska a Kolumbie a dvaja Tunisania, jeden z nich bol policajt. Bezpečnostné zložky zabili dvoch útočníkov a po zvyšných pátrajú.

Zranenia podľa Sída utrpelo 44 ľudí vrátane občanov Talianska, Francúzska, Japonska, Južnej Afriky, Poľska a Ruska.

Bezpečnostná rada OSN útok odsúdila a vyhlásila, že žiadna teroristická akcia nemôže zvrátiť cestu Tuniska k demokracii. Zároveň vyjadrila sústrasť rodinám obetí a zdôraznila "nutnosť priviesť pred spravodlivosť páchateľov, organizátorov, financovateľov a sponzorov tohto trestuhodného aktu terorizmu".