Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obhajca žiadal oslobodiť Bélu Biszka súdeného za vojnové zločiny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu.

Budapešť 15. mája (TASR) - Oslobodenie spod obžaloby pre niekdajšieho maďarského komunistického ministra vnútra a predstaviteľa štátostrany Bélu Biszka požadoval dnes v záverečnej reči obhajca Gábor Magyar na pojednávaní maďarského Odvolacieho súdu hlavného mesta v Budapešti. Biszku bol pred rokom odsúdený na prvom stupni za vojnové zločiny.

Podľa agentúry MTI obhajca v závere odvolacieho procesu vyhlásil, že "nie je možné vyriecť morálny rozsudok nad komunistickým režimom, ale iba vziať revanš, čo však nepomôže pri konfrontácii s minulosťou".

Súd vynesie rozsudok 1. júna. Prokurátor 18. marca žiadal pre Biszka doživotné odňatie slobody. Počas celého súdneho procesu Biszku, ktorý má teraz 94 rokov, popieral vinu.

Biszka, ktorý bol ministrom vnútra v období rokov 1957-61 za vlády vedenej Jánosom Kádárom, odsúdil v máji 2014 prvostupňový súd za vojnové zločiny na päť rokov a päť mesiacov odňatia slobody. Okrem odňatia slobody na 5,5 roka zakázal mužovi výkon verejných funkcií na ďalších 20 rokov.

Béla Biszku riadil v roku 1956 ako šéf rezortu vnútra čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Úloha, ktorú zohral pri potlačení revolúcie, bola podľa prokurátora na základe ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa okrem iného vzťahovala na dva prípady streľby do davu, ku ktorým došlo v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu.