Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Obhajcovia Breivika chcú predvolať na proces psychiatrov i extrémistov

Behring Breivik Foto: TASR/AP

Súdny proces s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom sa začne 16. apríla. Pripomeňme , že pri dvoch útokoch vlani zabil v Osle a na ostrove Utöya celkovo 77 ľudí.

Oslo 2. apríla (TASR) - Obhajcovia nórskeho masového vraha Andersa Breivika chcú v jeho mene predvolať na súdny proces zhruba 40 svedkov. Medzi nimi sú psychiatri a lekári, ktorí pozorovali Breivika počas jeho väzby, uviedol dnes právnik Geir Lippestad pre agentúru NTB.

Breivik (33) pri dvoch útokoch z 22. júla 2011 zabil v Osle a na ostrove Utöya 77 ľudí. Súdny proces s ním sa začne 16. apríla.

Obhajoba žiada okrem iného aj výpovede radikálneho moslimského duchovného irackého pôvodu Mullaha Krekara, väzneného v Nórsku, či protiislamského blogera známeho pod prezývkou Fjordman. Chce prostredníctvom ich svedectiev vysvetliť ideológiu obžalovaného a odmietnuť tvrdenia, že Breivik je duševne chorý.

Na februárových pojednávaniach Breivik odmietol vinu a vyhlásil, že konal v sebaobrane a s úmyslom potrestať vládu za jej proimigračnú politiku, ktorou sa cítil byť ohrozený.

Nórsky denník Dagbladet dnes informoval, že Breivik plánoval aj bombový útok na amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý si v roku 2009 v Oslo preberal Nobelovu cenu za mier.

Pravicový extrémista vyšetrovateľom povedal, že zvažoval odpáliť auto plné výbušnín na námestí pri radnici v Oslo, kde Obama prijímal cenu.

Útok by však bol podľa neho len symbolický, keďže prísne bezpečnostné opatrenia by mu zabránili priblížiť sa dostatočne blízko k americkému prezidentovi. Svoje plány tak napokon zavrhol.

Breivik pri útokoch z 22. júla najprv odpálil nálož pri budovách nórskej vlády v centre Osla a následne prišiel na ostrov Utöya, kde strieľal po účastníkoch politického mládežníckeho tábora.