Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Oblasť Floreského mora postihlo silné zemetrasenie vo veľkej hĺbke

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K otrasom došlo zhruba 109 kilometrov severozápadne od dediny Kampungbajo v centrálnej časti Indie a bolo v hĺbke až 539 kilometrov. Nespôsobilo však žiadne škody.

Jakarta 18. augusta (TASR) - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5 zaznamenali v sobotu vo veľkej hĺbke pod zemským povrchom v oblasti Floreského mora v Indonézii, informuje agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Americká geologická služba USGS spresnila, že k otrasom došlo zhruba 109 kilometrov severozápadne od dediny Kampungbajo v centrálnej časti Indie a bolo v hĺbke až 539 kilometrov. Nespôsobilo však žiadne škody, čo je typické pre zemetrasenia vo veľkej hĺbke pod zemským povrchom.

Indonézske úrady uviedli, že otrasy bolo cítiť na rozsiahlom území krajiny vrátane ostrova Lombok, kde tento mesiac pri zemetrasení s magnitúdou 7 zahynulo viac než 400 ľudí.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatke krajín juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.