Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Obliehaný Mariupol opustilo cez humanitárny koridor 160 vozidiel

Na archívnej snímke z 13. marca 2022 ľudia sa ukrývajú pred ostreľovaním vo vnútri obytnej budovy v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny počas 18. dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Obyvateľom Mariupolu v súčasnosti dochádzajú zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok ráno varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

Kyjev 14. marca (TASR) - Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe.

"Od 13.00 h (12.00 h SEČ) sa viac ako 160 súkromným autám podarilo opustiť Mariupol cestou do mesta Berďansk," uviedla mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

"Obyvatelia Mariupolu na vlastných autách už prešli cez Berďansk a pokračujú smerom na Záporožie. V súčasnosti sa pozdĺž vybudovaného humanitárneho koridoru dodržiava pokoj zbraní," doplnila rada.

Obyvateľom Mariupolu v súčasnosti dochádzajú zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok ráno varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

Od začiatku ruskej invázie 24. februára údajne zahynulo v meste najmenej 2500 civilistov. Tento údaj oznámil poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Moskva útoky na civilistov na Ukrajine popiera.