Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obnovili vyšetrovanie rumunského exprezidenta kvôli reštitúciam

Bývalý rumunský prezident Traian Basescu, archívne foto Foto: TASR/AP

Rumunské orgány činné v trestnom konaní sa prípadu venovali už v rokoch 2008-2009, aby nakoniec vyšetrovanie v roku 2010 pozastavili.

Bukurešť 6. mája (TASR) - Bývalý rumunský prezident Traian Basescu čelí od konca apríla opätovne vyšetrovaniu pre podozrenie z možných ilegálnych reštitúcií. Rumunské elektronické médiá o tom informovali s odvolaním sa na jednu z poškodených Ioanu Predovú.

Podľa jej názoru Basescu ešte ako prvý muž radnice v Bukurešti v roku 2003 nariadil neopodstatnené vrátenie viacerých nehnuteľností, čím sa dopustil trestného činu zneužitia úradu voči osobným záujmom tretích osôb.

Basescu bol primátorom Bukurešti v rokoch 2000-2004.

Rumunské orgány činné v trestnom konaní sa prípadu venovali už v rokoch 2008-2009, aby nakoniec vyšetrovanie v roku 2010 pozastavili.

Zvýhodneným v kauze bol podľa mediálnych informácií Nicholas Jordan, rumunský emigrant z USA, jednou z poškodených, ktorí museli nehnuteľnosti opustiť, bola aj spomínaná žalobkyňa.

Už 13. mája príslušný rumunský súd rozhodne aj o prípadnom obnovení vyšetrovania v inom prípade týkajúcom sa bývalej hlavy štátu. Nacionalista Corneliu Vadim Tudor totiž obviňuje Traiana Basesca zo "zinscenovania" únosu troch krajanov-novinárov v Iraku v roku 2005.