Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Obrady Popolcovej stredy sa konali podľa pozmenených pravidiel

Na snímke pápež František posväcuje popolom duchovného počas omše na Popolcovú stredu v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne v stredu 17. februára 2021. Foto: TASR/AP

Odporúča sa, aby kňazi posvätený popol sypali veriacim na hlavu, nerobili ním znak na čelo.

Vatikán 17. februára (TASR) - Obrady Popolcovej stredy, ktorou sa pre kresťanov začína 40-dňové obdobie pôstu pred Veľkou nocou, slávil pápež František vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

Na omši spojenej s udeľovaním znaku popola, ktorá sa konala v stredu dopoludnia pri Oltári katedry v zadnej lodi baziliky, bolo prítomných len asi 120 ľudí. Tento veľmi obmedzený počet veriacich súvisí s rešpektovaním opatrení prijatých v súvislosti s epidémiou vírusového ochorenia COVID-19.

Spravodajský portál Vatican News poznamenal, že v tento deň sa neuskutoční obvyklá stredajšia pápežova generálna audiencia.

Vo svojej kázni František uviedol, že pôstne obdobie by malo byť príležitosťou oslobodiť sa od "falošných istôt" v podobe peňazí a vymožeností, prestať ísť za vecami, ktoré "sú dnes tu a zajtra pominú" a vrátiť sa k Bohu a nechať sa ním viesť.

Po minulé roky pápež zvykol sláviť Popolcovú stredu vo večerných hodinách, a to zväčša na rímskom Aventíne s procesiou do Baziliky sv. Sabíny. Tam znak popola udeľoval kardinál Jozef Tomko, ktorý má tamojšiu baziliku ako kardinálsky titulárny chrám.
Na snímke pápež František počas omše na Popolcovú stredu v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne v stredu 17. februára 2021.
Foto: TASR/AP

Počas pôstu, ktorý sa končí Veľkou nocou, sú kresťania vyzývaní, aby sa postili, robili viac dobrých skutkov, rozdávali almužny, pomáhali núdznym a trpiacim a prípadne sa aj niečoho vzdali - napríklad sladkostí, či kávy. Pápež však vo svojej dnešnej kázni vyhlásil, že "pôstne obdobie nie je zbieraním drobných sebazaprení, je rozpoznávaním toho, na čo je zamerané naše srdce".

Vatikán v januári vydal pokyny pre Popolcovú stredu v čase epidémie choroby COVID-19. Odporúča sa, aby kňazi posvätený popol sypali veriacim na hlavu, nerobili ním znak na čelo. Slovnú formulu: "Kajajte sa a verte evanjeliu" alebo "Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš", ktorá tento úkon zvyčajne sprevádza, majú kňazi predniesť k celému zhromaždeniu, nie osve ku každému veriacemu.

Reuters uviedol, že v niektorých častiach Európy a Latinskej Ameriky je sypanie popola na hlavu obvyklé, inde, napr. v USA, prevláda značenie popolom na čele.

Pôstne obdobie v rímskokatolíckej cirkvi trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele, v tomto roku pripadla na 4. apríla.

V gréckokatolíckej cirkvi sa začal Veľký pôst (Svätá Štyridsiatnica) pred Veľkou nocou (Paschou) v pondelok 15. februára.