Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obrancu Srebrenice Nasera Oriča súd oslobodil spod obvinení

Naser Orič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Orič bol obvinený z vrážd troch srbských vojnových zajatcov, ku ktorým došlo na začiatku konfliktu v dedinách v okolí Srebrenice.

Sarajevo 30. novembra (TASR) - Bývalý veliteľ jednotiek bosnianskych Moslimov Naser Orič, ktorý počas vojny v rokoch 1992-95 velil obrane Srebrenice, bol v piatok odvolacím súdom v Sarajeve zbavený obvinenia za vojnové zločiny spáchané voči Srbom. Informovala o tom agentúra AP.

Orič bol obvinený z vrážd troch srbských vojnových zajatcov, ku ktorým došlo na začiatku konfliktu v dedinách v okolí Srebrenice.

Sudcovia rozhodli, že obžaloba nepredložila usvedčujúce dôkazy proti Oričovi. Spod týchto obvinení ho sarajevský súd oslobodil už druhýkrát. Proces s Oričom sa začal v januári 2016.

Bosnianski moslimovia považujú Oriča za národného hrdinu za obranu Srebrenice, kde srbské sily v roku 1995 zmasakrovali okolo 8000 bosnianskych mužov a chlapcov.

Za zabíjanie a mučenie srbských civilistov z okolia Srebrenice a ničenie ich majetku čelil Orič obvineniam aj pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu v Haagu (ICTY), ktorý ho za to 30. júna 2006 odsúdil na dva roky väzenia. ICTY ho v roku 2008 zbavil všetkých obvinení.