Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Boje o Doneck si vyžiadali najmenej 40 obetí, väčšinou separatistov

Proruskí ostreľovači zaujímajú svoje pozície pri letisku počas ostreľovania s vládnymi jednotkami v Donecku na východe Ukrajiny 26. mája 2014. V Doneckej oblasti pokračujú ostré boje medzi vládnymi silami a povstalcami o tamojšie letisko. Foto: TASR/AP

Donecké medzinárodné letisko, ktoré v pondelok obsadilo niekoľko desiatok ozbrojených separatistov, bolo dejiskom prudkých bojov i v noci na dnes.

Kyjev/Moskva 27. mája (TASR) - V meste Doneck na východe Ukrajiny aj dnes pokračuje aktívna fáza protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl. Informoval o tom vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk.

Donecké medzinárodné letisko, ktoré v pondelok obsadilo niekoľko desiatok ozbrojených separatistov, bolo dejiskom prudkých bojov i v noci na dnes.

Po bojoch o letisko, v ktorých vládne sily v pondelok nasadili aj bojové letectvo, sa proruskí separatisti stiahli bližšie k centru mesta. Proti nim vládne sily nasadili príslušníkov Národnej gardy.

Ako informovala minister vnútra Arsen Avakov, počas bojov v Donecku nedošlo k stratám na životoch v radoch vládnych vojakov.

Predseda predsedníctva Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin v noci nadnes vo vysielaní televízia Rossija-24 informoval, že proruským silám sa podarilo zostreliť dva ukrajinské bojové vrtuľníky.

Pušilin vysvetlil, že vedenie DĽR sa rozhodlo prevziať kontrolu nad letiskom v Donecku po tom, ako ho kyjevské vedenie začalo čoraz častejšie využívať ako dopravný uzol pri preprave vojakov a vojenského materiálu nasadených do tzv. trestnej operácie - ako DĽR označuje ATO.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na gubernátora DĽR Pavla Gubareva uviedla, že terčom útoku vládnych síl sa stalo aj nákladné auto, ktoré z letiska v Donecku prevážalo zranených. Auto bolo pritom označené červeným krížom. Útok si podľa gubernátora DĽR vyžiadal životy 35 osôb. Zranených bolo 15 ľudí. Tlačová služba DĽR túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Situácia sa podľa agentúry UNIAN skomplikovala aj v meste Slovjansk, kde proruské sily v pondelok nasadili do bojov mínomety, pričom terčom ich paľby boli aj domy civilistov. Agentúra ITAR-TASS informovala, že v Slovjansku v pondelok prišli o život najmenej štyria civilisti. Ruská agentúra s odvolaním sa na proruské zdroje súčasne informovala, že ukrajinské vládne sily dnes ráno obnovili ostreľovanie mesta, pričom nasadili delostreleckú techniku.

Agentúra UNIAN okrem toho informovala, že v noci nadnes na územie Ukrajiny prenikla časti kolóny nákladných a osobných áut a mikrobusov prichádzajúcich z Ruska. Ako spresnil Tymčuk, na hraniciach došlo k boju s ukrajinskou pohraničnou strážou, ktorej sa podarilo zadržať dva automobily prevážajúce strelné zbrane a výbušniny. Tymčuk uviedol, že na ruskej strane došlo k obetiam na životoch. Súčasne kritizoval velenie ATO, že nepodniklo nijaké kroky, aby prieniku ozbrojencov z Ruska zabránilo alebo vyslalo do krízovej oblasti posily.

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


Putin vyzval na zastavenie vojenskej operácie ukrajinských jednotiek

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval na okamžité zastavenie vojenskej operácie vládnych síl na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa s tým, že sa tak stalo počas telefonického rozhovoru s talianskym premiérom Matteom Renzim.

Putin okrem toho v záujme urovnania krízy na Ukrajine vyzval na pokojný dialóg medzi Kyjevom a regionálnymi lídrami, uviedla agentúra Reuters.

Podľa agentúry Reuters ide o prvé Putinovo vyjadrenie k Ukrajine od tamojších nedeľňajších prezidentských volieb, ktorých víťazom sa podľa odhadov stal Petro Porošenko.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes zopakoval výzvu Moskvy na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine.

Ako informovali ruské tlačové agentúry, zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov za najdôležitejšiu úlohu, ktorá je pred kyjevským vedením po tom, ako Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.

Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov zopakoval, že Moskva rešpektuje výsledok prezidentských volieb na Ukrajine, ale "za absolútne nevyhnutné považuje bezodkladné splnenie toho, čo bolo podpísané v Ženeve - zastaviť akékoľvek násilie".

Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov "za úlohu č. 1 pre kyjevskú vládu" a "za previerku jej spoľahlivosti".

Lavrov uviedol, že Rusko "veľmi znepokojuje" fakt, že "nielenže sa (prezidentské) voľby konali na pozadí bojov, ale aj to, že hneď po ich ukončení bol vydaný rozkaz na zintenzívnenie tzv. protiteroristickej operácie". Šéf ruskej diplomacie upozornil, že obe strany majú obete na životoch, ohrození sú aj novinári, a to aj napriek všetkým výzvam a žiadostiam medzinárodných organizácií.

OBRAZOM: Boje na východe Ukrajiny prinášajú strach a smrť
Zúfalá ukrajinská žena uteká potom, ako videla mŕtveho muža, ktorého zabil šrapnel počas ostreľovania medzi proruskými separatistami a vládnymi jednotkami.
Foto: TASR/AP