Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Maďarsko spomína na tragicky zosnulých študentov v Taliansku

Obyvatelia Budapešti prichádzajú 23. januára 2017 pred gymnázium, aby si pripomenuli 16 tragicky zosnulých obetí. Foto: TASR/AP

Spomienky pred budovou parlamentu sa zúčastnili aj žiaci a učitelia Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ktorým najvyšší ústavní činitelia vyjadrili sústrasť.

Bratislava/Budapešť 23. januára (Teraz.sk/TASR) - Obete piatkovej tragickej autobusovej nehody v Taliansku si dnes Maďarsko pripomína dňom štátneho smútku. Spomienky pred budovou parlamentu sa zúčastnili aj žiaci a učitelia Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ktorým najvyšší ústavní činitelia vyjadrili sústrasť. Deň štátneho smútku vyhlásila vláda ešte v sobotu.

Maďarská štátna vlajka veje na pol žrde pred budovou parlamentu na počasť obetí piatkovej tragickej autobusovej nehody v Taliansku 23. januára 2017 v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Maďarský autobus so žiakmi gymnázia, vracajúcimi sa z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval z doposiaľ neznámych príčin v piatok pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskej Verone. Autobus po náraze do mostového piliera vyhorel do tla. Pri nehode zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo 12 cestujúcich. Troch ťažko zranených už previezli z Talianska do vlasti.

Maďarský premiér Viktor Orbán, maďarský prezident János Áder a predseda parlamentu László Kövér kráčajú pred vojakmi, ktorí pred budovou parlamentu v Budapešti nesú maďarskú vlajku na počesť obetí.
Foto: TASR/AP


Študenti zapaľujú sviečky a kladú kvety pred Gymnáziom Pála Szinyei Merseho v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Sviečku zapálil pred gymnáziom aj maďarský prezident János Áder.
Foto: TASR/AP


Čierne vlajky vejú na priečelí Gymnázia Pála Szinyei Merseho v Budapešti, ktoré navštevovali zosnulí študenti.
Foto: TASR/AP