Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Od útoku pravicového extrémistu Breivika uplynuli 4 roky

Anders Breivik Foto: TASR/AP

Svojimi činmi chcel protestovať proti prílevu moslimských prisťahovalcov a kultúrnej rôznosti.

Bratislava 22. júla (Teraz.sk/TASR) - Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik presne pred štyrmi rokmi pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Prokurátorka Inja Bejerová počas čítania obžaloby, ktorú mu oficiálne doručili do väzenia, uviedla, že 34 obetí z Utöye bolo vo veku medzi 14 až 17 rokov, 22 z nich vo veku 18 až 20, šesť vo veku 21 a 25 a sedem obetí bolo starších ako 25 rokov, citovala agentúra Associated Press.

Nórska premiérka Erna Solbergová pri tejto príležitosti vyhlásila, že 22. júl 2011 bude v dejinách krajiny navždy čiernym dňom. Počas kladenia vencov pri novom pamätníku July 22 Center dnes Solbergová zdôraznila, že obete útokov nebudú nikdy zabudnuté a vždy "na ne budeme spomínať s láskou".

V Nórsku sa dnes uskutoční viacero spomienkových a smútočných podujatí. Účasť prisľúbil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý v roku 2011 zastával funkciu predsedu nórskej vlády.

Pravicový extrémista Breivik presne pred štyrmi rokmi najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle a následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí. Svojimi činmi chcel protestovať proti prílevu moslimských prisťahovalcov a kultúrnej rôznosti.

V auguste 2012 uznali Breivika vinným z terorizmu a úkladných vrážd, za čo mu súd vymeral 21 rokov väzenia.

Dnešný spomienkový obrad

Na snímke spomienková omša za obete Andersa Behringa Breivika 22. júla 2015 v katedrále v Osle. Nórsko si dnes pripomína štvrté výročie vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktorý odpálil v Osle auto naložené výbušninou a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí.
Foto: TASR/AP


Na snímke časť vraku automobilu, ktorý odpálil Anders Behring Breivik pred vládnou budovou, počas výstavy vo vládnej štvrti 21. júla 2015 v Osle. Výstava rozpráva príbeh o Breivikovom teroristickom útoku v Osle a na ostrove Utöya z 22. júla 2011. Miestnosti stále vykazujú zjavné stopy po výbuchu bomby. Nórsko si pripomína štvrté výročie vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktorý odpálil v Osle auto naložené výbušninou a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí.
Foto: TASR/AP


Na snímke niekoľko predmetov patriacich Andersovi Behringovi Breivikovi počas výstavy vo vládnej štvrti 21. júla 2015 v Osle. Výstava rozpráva príbeh o Breivikovom teroristickom útoku v Osle a na ostrove Utöya z 22. júla 2011. Miestnosti stále vykazujú zjavné stopy po výbuchu bomby. Nórsko si pripomína štvrté výročie vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktorý odpálil v Osle auto naložené výbušninou a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí.
Foto: TASR/AP



Na snímke nórska korunná princezná Mette-Marit a biskup Ole Christian Kvarme prichádzajú na spomienkovú omšu do katedrály v Osle 22. júla 2015. Nórsko si dnes pripomína štvrté výročie vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktorý odpálil v Osle auto naložené výbušninou a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí.
Foto: TASR/AP


Na snímke nórska premiérka Erna Solbergová stojí pred vencom počas spomienkového ceremoniálu pred budovou vlády, ktorá bola vážne poškodená po odpálení výbušniny v aute pred štyrmi rokmi, v Osle 22. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke spomienkový ceremoniál pred budovou vlády, ktorá bola vážne poškodená po odpálení výbušniny v aute pred štyrmi rokmi, v Osle 22. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Farma, na ktorej sa Breivik zdržiaval

Na snímke z 23.júla 2011 farma v Aste vo východnom Nórsku zadržaného páchateľa vražednej streľby na ostrove Utöya a explózie v Osle, 32-ročného Andersa Behringa Breivika.
Foto: TASR/AP


Miesto útoku

Upratovacie práce na mieste piatkových bombových útokov v blízkosti vládnych budov v centre nórskeho hlavného mesta Oslo 28. júla 2011, pri ktorých zahynulo osem ľudí. Nórska polícia dnes oznámila, že bude v piatok znova vypočúvať páchateľa bombového útoku a masakry, ktoré si minulý týždeň vyžiadali najmenej 76 obetí na životoch.
Foto: TASR/AP


Obete Brevikovho útoku

Na kombosnímke obete teroristických útokov z 22. júla 2011 v Osle a na ostrove Utöya. Zľava: Andreas Edvardsen , Rune Havdal , Fredrik Lund Schjetne , Carina Borgundová , Tina Iversen Sukuvaraová , Mona Abdinurová . Nórsky masový vrah Anders Breivik Breivik, ktorý sa označil za bojovníka proti islamu, sa priznal k bombovému útoku v centre Osla a streľbe v letnom tábore na ostrove Utöya z 22. júla 2011, ktoré si vyžiadali 77 mŕtvych.
Foto: TASR/AP