Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

OBSE bude v roku 2024 predsedať Malta, súhlasilo s tým aj Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko predtým odmietlo Estónsko ako predsednícku krajinu OBSE na rok 2024 s argumentom, že Estónsko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO).

Viedeň 27. novembra (TASR) - Rusko a zvyšné členské štáty Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v pondelok zhodli na predsedníckej krajine na rok 2024, ktorou napokon bude Malta. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Len niekoľko dní pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí OBSE tak bolo prijaté rozhodnutie kľúčové pre ďalšie fungovanie tejto organizácie, ktorá sídli vo Viedni, uviedli diplomatické zdroje.

OBSE je od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 prakticky ochromená v dôsledku práva veta, ktorým disponuje Moskva.

Rusko predtým odmietlo Estónsko ako predsednícku krajinu OBSE na rok 2024 s argumentom, že Estónsko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO).

Kompromisné riešenie sa napokon v pondelok našlo v podobe neutrálneho štátu Malta, napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter) severomacedónsky minister zahraničných vecí Bujar Osmani, ktorého krajina tento rok organizácii s 57 členskými štátmi predsedá.

Pre pokračujúci nesúhlas Ruska sa v pondelok ale nepodarilo dospieť k zhode ohľadne opätovného vymenovania vysokých predstaviteľov OBSE vrátane generálnej tajomníčky, nemeckej diplomatky Helgy Schmidovej, píše DPA. Jej funkčné obdobie pritom vyprší už začiatkom decembra tohto roka, ak nedôjde k jeho predĺženiu.

Personálne otázky budú zrejme preto témou výročnej schôdzky šéfov diplomacií OBSE, ktorá sa v severomacedónskom hlavnom meste Skopje uskutoční vo štvrtok a v piatok. Zúčastnia sa na nej podľa očakávania aj nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, jej americký rezortný kolega Antony Blinken či šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Účasť Ruska pritom ešte závisí od toho, či Bulharsko jeho delegácii udelí právo na prelet nad svojím územím, povedal Lavrov ruskej tlačovej agentúre TASS.