Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Porošenko žiada od Moskvy oficiálnu reakciu na neúspech v Minsku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Vyslanci separatistov z východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti nechceli a ani nemali poverenie diskutovať o návrhu, ktorý predložila trojstranná skupina.

Kyjev 1. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko žiada od Moskvy oficiálnu reakciu na neúspech posledného kola mierových rokovaní, ktoré sa v sobotu konalo v bieloruskom Minsku. Informovala o tom dnes ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyhlásenie Porošenkovej kancelárie.

Ukrajinský prezident dnes absolvoval telefonický rozhovor s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Politici sa zhodli na nutnosti bezpodmienečného a okamžitého zastavenia paľby. Vyzvali tiež vrátiť sa k plneniu všetkých bodov mierových protokolov podpísaných vlani na jeseň v Minsku, lebo "len oni sú základom urovnania situácie v Donbase pokojnou cestou".

Hollande, Merkelová a Porošenko v telefonátoch vyjadrili rozčarovanie nad neúspechom sobotňajšej schôdzky v Minsku a zhodli sa v názore, že zasadnutiam trojstrannej kontaktnej skupiny nesmie predchádzať kladenie žiadnych predbežných podmienok.

OBSE obvinila separatistov

Kriticky sa k schôdzke v Minsku vyjadrila dnes vo Viedni aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), keď jej srbské predsedníctvo konštatovalo, že vyslanci proruských separatistov v podstate prekazili rokovania a žiadali pozmenenie predchádzajúcej dohody o prímerí.

"Ani sa len nechystali diskutovať o uplatňovaní prímeria a stiahnutí ťažkých zbraní," vyhlásilo predsedníctvo OBSE.

OBSE, so sídlom vo Viedni, je súčasťou takzvanej kontaktnej skupiny, do ktorej patrí aj Ukrajina a Rusko. Táto skupina rozbehla rokovania so separatistami o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny. Najnovšie, dlho odkladané kolo rokovaní v sobotu v bieloruskom Minsku neprinieslo žiadne výsledky.

Vyslanci separatistov z východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti nechceli a ani nemali poverenie diskutovať o návrhu, ktorý predložila trojstranná skupina. Návrh obsahoval kroky na zavedenie prímeria, na ktorom sa dohodli v Minsku už v septembri, ale nedodržiavalo sa, informovalo srbské ministerstvo zahraničných vecí.

Namiesto toho zástupcovia separatistov žiadali prepracovanie dohody o prímerí, vyhlásil predseda OBSE.