Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OBSE vyzýva obe strany konfliktu v Donbase, aby rokovali

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Členovia misia OBSE vyjadrili presvedčenie, že k obetiam v radoch civilistov dochádza v dôsledku neochoty plniť dohodu o zastavení paľby, odsune ťažkej techniky a odmínovaní.

Kyjev 19. septembra (TASR) - Konflikt na východe Ukrajiny si od začiatku tohto roka do 17. septembra vyžiadal 34 obetí na životoch a 148 ranených. Na brífingu v Kyjeve o tom v stredu informoval prvý námestník šéfa osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug, ktorý spresnil, že táto bilancia sa týka civilistov.

Asi tretina z nich prišla o život alebo utrpela zranenia pri výbuchu munície.

Členovia misia OBSE vyjadrili presvedčenie, že k obetiam v radoch civilistov dochádza "v dôsledku neochoty plniť dohodu o zastavení paľby, odsune ťažkej techniky a odmínovaní".

Misia znova vyzvala znepriatelené strany v konflikte v Donbase, aby pristúpili k priamym rokovaniam a koordinovane aj k odsunu ťažkej vojenskej techniky. OBSE dodala, že je ochotná byť nápomocná v tomto procese.

Hug na brífingu kritizoval nedávne vyjadrenia predstaviteľov ozbrojených zložiek o nutnosti odvetnej paľby za ostreľovanie pozícií druhou stranou konfliktu. Hug upozornil, že aj "odvetná paľba je porušením" dohody. Poukázal na to, že minské zmluvy nerozlišujú medzi paľbou a odvetnou paľbou.

Svoju bilanciu obetí a zranených v Donbase v stredu zverejnila aj Monitorovacia misia OSN pre ľudské práva na Ukrajine, ktorá od mája do augusta zaregistrovala 105 mŕtvych alebo zranených civilistov. Podľa OSN pri porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2017 sa počet obetí a zranených znížiť o 37 percent.