Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OBSE žiada prepustenie Ukrajincov zadržiavaných už vyše 500 dní

Na archívnej snímke vlajky OBSE. Foto: TASR/AP

Trojicu mužov zadržali v apríli 2022 v Donecku a Luhansku na východnej Ukrajine, kde vykonávali svoje služobné povinnosti.

Viedeň 13. septembra (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európy (OBSE) opäť vyzvala Rusko, aby okamžite prepustilo troch ukrajinských zamestnancov OBSE, ktorí boli pred viac ako 500 dňami zadržaní na okupovaných územiach Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Pracovníci OBSE by nikdy nemali byť zatknutí alebo zadržiavaní kvôli práci pri výkone svojho mandátu," uviedol Bujar Osmani, minister zahraničných vecí Severného Macedónska, ktoré tento rok predsedá OBSE. "Tieto zadržania sú nehumánnym činom a hrubým porušením ich práv," dodal.

Trojicu mužov zadržali v apríli 2022 v Donecku a Luhansku na východnej Ukrajine, kde vykonávali svoje služobné povinnosti. Dvaja z nich - Maxim Petrov a Dmytro Šabanov - boli v septembri 2022 v Ruskom ovládanej separatistickej bašte Luhansk odsúdení za údajnú špionáž - dostali po 13 rokov väzenia.

Krátko po rozpútaní vojny Ruskom sa OBSE rozhodla z Ukrajiny stiahnuť svojich medzinárodných pozorovateľov, ktorí - neozbrojení - monitorovali líniu prímeria medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Mandát misie OBSE sa skončil v marci roku 2022, ale svoj mandát vykonávala ešte niekoľko mesiacov s pomocou ukrajinského personálu.